81 strani dolgo poročilo, ki ga najdete tukaj, so napisali s pomočjo intervjujev več kot 200 ljudi, v poročilu pa so objavili tako lokacije "priporov“, posnetke nekdanjih zapornikov ter skice mučilnih metod.

Interaktivno grafiko si lahko ogledate tukaj.

Skoraj vse nekdanje pripornike, ki so jih izprašali v organizaciji Human Rights Watch, so ali mučili ali pa so bili priče mučenju nekoga drugega. Izpraševalci, stražniki in pazniki v priporu so se posluževali številnih metod mučenja – dolgotrajnih pretepov, povečini s kabli, zapornike so dolgotrajno puščali v neprijetnih položajih, pri mučenju so uporabljali tudi elektriko, kislino, običajni so bili tudi spolni napadi, puljenje nohtov in navidezne usmrtitve, namenjene ustrahovanju, še navajajo v poročilu.

Med mučenimi tudi otroci in ženske

"Prisilili so me, da sem se slekel. S kleščami so mi začeli puliti in stiskati prste. V prste, prsi in ušesa so mi stisnili sponke, ven sem jih lahko vzel le, ko sem govoril. Elektrošoke so mi dajali s pomočjo dveh kablov za avtomobil, tudi na genitalijah. Mislil sem, da ne bom nikoli več videl družine. Tako so me v treh dneh mučili trikrat,“ je mučenje za HRW opisal 31-letni pripornik. Večina mučenih je bila sicer moških, starih med 18 in 35 let, vendarle pa so se med žrtvami znašli tudi otroci, starejši in ženske.

"Hladno vodo so nam polivali po golih telesih, po meni so tudi urinirali … zelo dobri so pri tem, kar delajo,“ je za HRW povedal eden od mučenih. Sicer nihče ne ve, koliko ljudi se trenutno nahaja v priporih, lokalne aktivistične skupine naj bi govorile o 25 tisoč ljudeh, po vsej verjetnosti pa jih je še več.

Kot navaja HRW, so priporniki opisovali, da so bili zaprti v prenapolnjenih zaporih z neprimerno hrano in zdravstveno oskrbo, več prič pa je na lastne oči videlo, da so ljudje umrli med mučenjem.

Organizacija še dodaja, da poleg 27 objektov, s katerimi upravljajo štiri glavne obveščevalne službe, pripornike zadržujejo tudi na stadionih, vojašnicah, šolah in bolnišnicah, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Jedli nohte in pili kri

Zgodbe pripornikov se skladajo s tem, kar je pred meseci že povedal eden od nekdanjih pripadnikov sirskega režima, ki pa je z družino pobegnil v Turčijo. "Povedali so, karkoli smo želeli slišati. S kleščami smo jim izpulili nohte, ki so jih morali pojesti. S tal so morali tudi lizati lastno kri,“ je povedal za CNN.

Sirska vlada je v zadnjih mesecih že večkrat kategorično zanikala navedbe o mučenju, nedavno pa je sirski ambasador v ZN protestno zapustil sestanek Sveta za človekove pravice, ko so sirski režim obtožili zločinov proti človečnosti.

Spopadi v Siriji so doslej od marca 2011 zahtevali najmanj 10.000 življenj, zaostrujejo pa se tudi regionalne napetosti, še posebej po sestrelitvi turškega vojaškega letala nad Sirijo.