V tem starodavnem mestu se nahaja 16 pomembnih mavzolejev in svetišč, ki izvirajo iz 16. stoletja, tam pa so tudi številne antične knjižnice, v katerih hranijo starodavne afriške spise o filozofiji, astronomiji in matematiki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik komisije Afriške unije Jean Ping je obsodil uničevanje spomenikov in divjanje upornikov označil za nesprejemljiv zločin. Malijska vlada je uničevanje primerjala z vojnimi zločini, za pomoč pa je prosila Združene narode in mednarodno skupnost.

Grozi tudi ICC

Mednarodno kazensko sodišče je islamskim upornikom zagrozilo s sprožitvijo preiskave. "Moje sporočilo vpletenim v ta kriminalna dejanja je jasno: takoj ustavite uničevanje znamenitih zgradb," je generalna tožilka Fatou Bensouda povedala za tiskovno agencijo AFP. "To je vojni zločin in moj urad ima tu pristojnost, da izvede polno preiskavo."

Lokalna novinarka Yaya Tandina pa je za Reuters povedala, da je okoli 30 upornikov, oboroženih s kalašnikovkami in krampi, v nedeljo uničilo tri mavzoleje: "Oboroženi moški so stražarili pri vratih. Tako kot včeraj, prebivalstvo ni reagiralo. Rekli so, da jim morajo pustiti, da počnejo, kar hočejo,  upajo pa, da bodo nekoč lahko obnovili grobnice."

Iz današnje tiskane izdaje Dnevnika: Islamisti uničujejo znamenitosti zgodovinskega mesta

Za uničevanjem stoji skupina Ansar Dine

Tiskovni predstavnik uporniške skupine Ansar Dine je potrdil, da za uničevanjem stojijo njihovi pripadniki.

Generalna direktorica Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Irina Bokova je minuli teden izrazila osuplost nad uničevanjem svetih grobnic, ki so uvrščene na seznam svetovne kulturne dediščine.

Skupina Ansar Dine je opozorila nase po vojaškem udaru v Maliju 22. marca, ko je skupaj z Narodnim gibanjem za osvoboditev Azawada prevzela nadzor v Timbuktuju ter krajih Kidal in Gao na severu države.