Čeprav je še pred nekaj dnevi glasu ljudstva glede tega vprašanja odločno nasprotoval, je britanski premier konec tedna v Telegraphu zapisal, da gresta besedi "referendum" in "Evropska unija" lahko skupaj, še posebej, če želi britansko ljudstvo "spremembo v načinu vladanja". Poudaril je, da ni naklonjen "referendumu za ali proti" članstvu Velike Britanije v EU, bi pa podprl glasovanje o tem, ali naj se spremeni njen odnos s to povezavo.

A Cameron je glede izstopa Velike Britanije iz Evropske unije zelo previden. "Izstop ne bi bil v interesu naše države," je zapisal in dodal, da si večina Britancev želi le spremembe odnosov z Brusljem in ne dejanskega izstopa iz Unije. "Dejstvo je, da Britanci niso zadovoljni s tem, kar imajo, in tudi jaz nisem," je poudaril.

Cameron, ki nasprotuje še tesnejšemu povezovanju EU, je opozoril, da je Veliko Britanijo preplavila evropska demokracija. "Celotna področja zakonodaje, ki pokrivajo socialna vprašanja, delovni čas in notranje zadeve, bi morali po mojem mnenju odpraviti," je menil.

Anketa, ki jo je minuli mesec objavil časnik Times, je pokazala, da si polovica Britancev želi takojšnje glasovanje o odnosu Velike Britanije z EU, povzema francoska tiskovna agencija AFP.