V Virginiji je umrlo šest ljudi, v New Jerseyju in Marylandu po dva, v Ohiu, Kentuckyju in prestolnici Washington pa je umrla po ena oseba. Večina žrtev je umrla, ker so se na njihove avtomobile oziroma hiše podrla drevesa.

Neurja, ki so 800 kilometrov dolg pas severovzhodnega dela ZDA prizadela v petek zvečer, je spremljal veter z orkansko močjo. Neurja so izbruhnila brez opozorila, zato so bile posledice še hujše.

V nedeljo je bilo brez elektrike še vedno 730.000 odjemalcev v zvezni državi Virginija, 700.000 v Ohiu, 650.000 v Marylandu, pol milijona v Zahodni Virginiji in 133.000 v New Jerseyju. Težave imajo tudi v Illinoisu, kjer je bilo v soboto brez elektrike 210.000 odjemalcev, in Indiani, kjer jih je bilo 135.000

Izredne razmere so razglasili v Marylandu, Ohiu, Virginiji, Zahodni Virginiji in prestolnici Washington. Škoda na električnem omrežju Ohia, Virginije in Marylanda pa je označena za "katastrofalno".

Na železniški postaji v kraju Prince v Zahodni Virginiji je na vlaku, ki je bil na poti iz New Yorka v Chicago, obtičalo več kot 230 ljudi. Padla drevesa so v petek ponoči okrog 23. ure po krajevnem času blokirala progo pred in za vlakom in podjetje Amtrak je šele v soboto zvečer poskrbelo za dovolj avtobusov, da so potnike odpeljali naprej.

Ljudje so brez elektrike v najslabšem možnem času, saj se temperature na prizadetih območjih bližajo 40 stopinjam Celzija, občutek vročine pa je še večji zaradi visoke vlage. Elektro podjetja v prizadetih državah dobivajo na pomoč ekipe iz drugih ameriških zveznih držav, vendar električno omrežje ne bo povsem popravljeno še nekaj dni.

Prizadeti prebivalci se zatekajo v javne zgradbe, kot so knjižnice in kinodvorane, kjer se hladijo in si polnijo telefone ter druge naprave. Bencinske črpalke brez elektrike ne delujejo, mrtvi so tudi semaforji. Danes bo zaradi tega veliko ljudje ostalo kar doma in začelo dva dni prezgodaj praznovati nacionalni praznik, dan neodvisnosti, ki je dela prost dan.

V državah New Jersey in Zahodna Virginija, ki sta bili najbolj prizadeti, so mobilizirali tudi nacionalno gardo.

V nedeljo so neurja izbruhnila v Severni Karolini in na zahodu države so umrle tri osebe. Na 77-letnega moškega se je podrl skedenj, moškega in žensko pa je ubilo drevo, ki je padlo na njun voziček za golf.

Vzhodni del ZDA se sicer še naprej kuha v rekordni vročini. V Atlanti so namerili 41 stopinj Celzija, v Nasvilleu pa 40.

Vroče je tudi v New Yorku, kjer so v nedeljo propadla pogajanja med sindikatom 8500 delavcev pri elektro podjetju ConEd in vodstvom in začela se je mehka stavka.

Za zdaj mesto z osmimi milijoni prebivalcev še ni doživelo večjih težav z oskrbo z električno energijo, a če se bo stavka nadaljevala, se obetajo izredne razmere, saj bo vroče do konca tedna. Pogajanja se bodo nadaljevala danes.