Notranja ministrica Theresa May namerava dopolniti in spremeniti priročnik za priseljence, v katerem bodo tudi nasveti, kako priti do ugodnosti, ki jih našteva Zakon o človekovih pravicah, in vprašanja glede britanskih izumov ter odkritji (kot so televizija, radar, DNK in internet). Nov priročnik naj bi Veliko Britanijo opisal kot "fantastično državo za življenje, z moderno družbo in dolgo ter barvito zgodovino".

V vprašalniku pa bodo vprašanja tudi glede Winstona Churchilla, magne carte, angleške državljanske vojne, kot tudi glede britanskih umetnikov in pisateljev. Vključene bodo tudi poezija in zgodovinske bitke. Prvič pa bodo priseljencem predstavili, da je "Velika Britanija krščanska država".

Aktualni 45-minutni test naj bi vseboval dovolj vprašanj, da so prosilci za državljanstvo dokazali, da vedno nekaj o državi, v kateri bodo ostali. Vprašalnik vsebuje tudi vprašanja o navadah in tradicijah v Britaniji, pravnem sistemu, vlogi monarha, parlamenta in vlade. A kritiki so izpostavili, da so priseljence nazadnje spraševali, kakšna je ureditev Evropske unije in kako priti do različnih nadomestil.

David Cameron je zato lansko leto napovedal nov vprašalnik. "Postavitev naše kulture in zgodovine v srce vprašalnika bo zagotovilo, da bodo tisti, ki bodo prosili za državljanstvo, razumeli Britance in se lažje integrirali v družbo," je pojasnila notranja ministrica.