Oboroženi člani skrajne islamistične skupine Ansar Dine (Branilci vere) so le nekaj dni potem, ko je Unesco mesto Timbuktu uvrstil na seznam ogrožene svetovne dediščine, uničili najmanj eno starodavno muslimansko grobnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ansar Dine, ena od islamističnih skupin, ki so po vojaškem udaru marca prevzele nadzor nad velikim puščavskim območjem na severu Malija, je sporočila, da v Timbuktuju ni varno nobeno versko svetišče.

"Ansar Dine bo danes porušila vsa svetišča v mestu. Vsa, brez izjeme," je po navedbah AFP sporočil predstavnik skupine Sanda Ould Boumama. Dejali so tudi, da je napad povezan z odločitvijo Unesca.

Pred tem je v četrtek odbor Unesca za svetovne dediščine na srečanju, ki poteka v ruskem Sankt Peterburgu, Timbuktu ali "mesto 333 svetnikov" prav zaradi nemirov na severu države uvrstilo na seznam ogrožene svetovne dediščine. Na seznam svetovne dediščine je bil Timbuktu sicer uvrščen že leta 1988.

"Tragično za vse nas"

V Unescu so napad na muslimanska svetišča že obsodili. "To je tragično za vse nas. Vse vpletene v konflikt v Timbuktuju pozivam, naj ukrepajo," je povedala predsednica Unesca Alissandra Cummins.

Priče v Timbuktuju so sicer povedale, da so skrajneži uničili mavzolej muslimanskega svetnika Sidija Mahmuda iz 15. stoletja.

V Maliju so sredi januarja upor na severu države začeli Tuaregi. Prav ta naj bi botroval državnemu udaru, ki ga je 22. marca izvedla malijska vojska. Hunta je namreč po izvedbi udara, v katerem je strmoglavila predsednika Amadouja Toureja, sporočila, da se je za to odločila, ker Tourejev režim ni bil sposoben rešiti krize na severu države.

Kljub udaru v Bamaku so Tuaregi nadaljevali vojaške operacije na severu države in ob pomoči islamskih skupin zasedli največja mesta treh severnih provinc, Kidal, Gao in Timbuktu.

V Tumbuktuju stoji več starodavnih mošej, 16 pokopališč in več mavzolejev. Po domovih in zasebnih knjižnicah v mestu hranijo skoraj 100.000 starodavnih rokopisov, nekateri segajo celo v 12. stoletje.