Sodišče je sprejelo trditve obrambe obtožencev, da je tožilstvo zamudilo z obtožnicami. Tožilci so že napovedali, da se bodo pritožili na oceno obtožnega sveta, da so zamudili zakonske roke za obtožnici v primeru dveh avtocestnih javnih podjetjih.

Če bo hrvaško vrhovno sodišče potrdilo odločitev zagrebškega županijskega sodišča, je možno, da bodo tudi ostale obtožnice, ki izhajajo iz osrednjega primera Fimi-media, padle v vodo, ocenjuje zagrebški časnik.

Hrvaško tožilstvo je namreč zaradi velikega obsega osrednje obtožnice za Fimi-medio proti bivšemu premieru in predsedniku HDZ Ivu Sanaderju ter HDZ in ostalim vložilo še štiri obtožnice, ki izhajajo iz tega primera.

Med drugim bremenijo bivše vodilne ljudi Haca in ARZ, Marija Crnjaka, Jurico Prskala, Josipa Sapunarja in Zlatka Korparja, da so preko oglaševalske agencije Fimi-media v črne sklade HDZ nakazali okoli devet milijonov kun (1,2 milijona evrov).

Tožilstvo je podobni obtožnici vložilo tudi proti nekdanjemu notranjemu ministru Ivici Kirinu zaradi oškodovanja državnega proračuna za 16 milijonov kun (2,1 milijona evrov) in nekdanjemu direktorju sklada za varstvo okolja Vinku Mladineu zaradi približno dveh milijonov kun (267.000 evrov). Kot meni tožilstvo, sta oba angažirala Fimi-medio mimo pravil javnih razpisov zaradi zbiranja denarja za HDZ.

Medtem je nekdanji direktor podjetja Hrvatske šume Darko Beuk dosegel dogovor s tožilstvom. Priznal je, da je pri poslovanju s Fimi-medio med letoma 2006 in 2007 podjetje Hrvatske šume oškodoval za dober milijon kun (135.000 evrov).

V zameno za priznanje kaznivega dejanja je bil v začetku maja obsojen na 11 mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo petih let.