Danes v Srbski pravoslavni cerkvi praznujejo Vidov dan - dan, na katerega je pred 623 leti potekala omenjena slovita bitka na Kosovem polju. Skupina 54 Srbov, udeležencev t. i. vidovdanskega marša, je ob tej priložnosti želela obiskati Gazimestan.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so se proti Gazimestanu odpravili zgodaj zjutraj z avtobusom preko mejnih prehodov Rudnica in Jarinje. Na severu Kosova, pri Vučitrnu, jih je ustavila kosovska policija in zahtevala, da se preko mejnega prehoda Merdare vrnejo nazaj v Srbijo. Tam se je nato zgodil incident.

Policisti naj bi proti skupini Srbov po navedbah Tanjuga uporabili solzivec in gumijaste naboje. Ranjene so najprej pripeljali v bolnišnico v bližnji Kuršumliji, kjer so jim nudili najnujnejšo pomoč. Deset so jih kasneje prepeljali na kirurški oddelek bolnišnice v Prokuplju, kamor naj bi kasneje poslali še preostale tri.

Kot je za beograjsko tiskovno agencijo Beta povedal eden od zdravnikov v Prokuplju, je vseh deset huje ranjenih. Ranjeni so bili s strelnim orožjem, zdravnik pa ni bil prepričan, ali je šlo za bojno strelivo ali za gumijaste naboje.