Kot je pokazala raziskava, so odgovorni uporabili ''izredno krute metode'' da so mlado Feng Jianmei prepričali v splav, je poročala kitajska agencija Xinhua. Njena nosečnost je bila umetno prekinjena, ker je kršila politiko enega otroka. Spomnimo, splet so nato obkrožile in šokirale fotografije Feng z umrlim otrokom, širša javnost je dogodek močno obsodila.

Namen kitajskega načela enega otroka je nadzor nad rastjo državne populacije, ki trenutno obsega približno 1,3 milijarde ljudi. Skupine za boj za človekove pravice trdijo, da se zakon izvaja tudi tako, da so ženske prisiljene v abortus, kar pa oblasti v Pekingu zanikajo.

Primer Feng je v kratkem času postal simbol boja proti ekstremnim ukrepom, ki se jih poslužujejo določeni odgovorni, da bi dosegli kvote oziroma ostali znotraj mej rasti populacije, je poročal poročevalec za BBC.

Odgovorni v kitajski provinci Šaanksi so sedaj končno kaznovani, saj da so ''kršili zakone centralnega in lokalnega vladnega družinskega načrtovanja.'' Odpuščen je bil vodilni na načrtovalnem biroju v državi Zenping, še en od tamkajšnjih zaposlenih je dobil 'administrativne sankcije'. Poleg njiju je bil zaradi vpletenosti v primer kaznovan še eden od odgovornih, več pa medijska agencija ni povedala.

''Odgovorni so v obravnavanju uporabili ''izredno krute metode'' za prepričevanje Feng v abortus. Poleg tega niso imeli nikakršne pravne podlage za zahtevo, da Feng in njena družina plača depozit 40 tisoč juanov za certifikat, ki bi ji dovolili, da ima še drugega otroka,'' še poročajo mediji.

Tiskovna agencija je dodala še, da bo Feng dobila odškodnino, družina matere pokojnega otročička pa je povedala, da so jih vsak dan, vse odkar je Feng zapustila bolnišnico, nadlegovali, najverjetneje, ker so jih zaradi sramote, ki so jo oblasit doživele, hoteli utišati.