Uradno je četverica osumljena pomoči storilcu kaznivega dejanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. A kot dodaja, poznavalci domnevajo, da so policisti in zdravnik sodelovali z Nastasejem in mu pomagali uprizoriti samomor, tako da mu ne bi bilo treba v zapor.

Socialist Nastase, ki je romunsko vlado vodil med letoma 2000 in 2004, je bil minulo sredo pravnomočno obsojen na dve leti zapora zaradi nezakonitega prilaščanja sredstev za volilno kampanjo leta 2004 v višini okoli 1,5 milijona evrov. Nekaj ur po objavi odločitve vrhovnega sodišča so prišli policisti v njegovo stanovanje, da bi ga odpeljali v zapor. Kmalu zatem je tja pripeljalo reševalno vozilo in Nastaseja odpeljalo v bolnišnico.

Nastasejeva družina in njegovi strankarski kolegi, med njimi notranji minister Ioan Rus, so nato povedali, da se je nekdanji premier pred policisti poskusil ubiti in se je ustrelil v vrat. Državno tožilstvo je sprva tej različici zgodbe verjelo. A težava je bila, da nihče od številnih novinarjev, zbranih pred Nastasejevim stanovanjem, ni slišal strela.

V bolnišnici Nastaseja po navedbah zdravnikov niso operirali takoj, ampak šele naslednje jutro. Strel namreč ni poškodoval nobenih življenjsko pomembnih organov. A kljub temu bivši premier po mnenju pristojnega zdravnika Serbana Bradisteanuja ni sposoben za odhod v zapor. Bradisteanu je politično blizu Nastaseju, v preteklosti pa ga je policija že večkrat preiskovala, piše dpa.