"Turško vojaško letalo je kršilo sirski zračni prostor, zato je sirska protiletalska obramba streljala nazaj in letalo je strmoglavilo znotraj sirskih teritorialnih voda," je na novinarski konferenci, ki naj bi "ovrgla laži" turške strani, zatrdil tiskovni predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad al Makdisi. Kot je še poudaril, je šlo za hudo kršitev sirske suverenosti, kar je nenazadnje priznala tudi Turčija sama.

Turčija sirsko sestrelitev letala označila za "sovražno dejanje"

Glede za torek napovedanega nujnega zasedanja zveze Nato, ki ga je zaradi incidenta zahtevala Turčija, so v Damasku menili, da mu - "če je njegov namen pomiriti situacijo in krepiti stabilnost" - želijo veliko uspeha. A "če je cilj zasedanja agresija, pravimo, da so sirski zračni prostor, ozemlje in vode za turško vojsko nedotakljivi".

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je v nedeljo sporočil, da je bilo turško letalo, ko ga je v petek sestrelila sirska protiletalska obramba, v mednarodnem zračnem prostoru. Letalo, ki ni bilo oboroženo, je Sirija po njegovih besedah sestrelila nekaj minut po tem, ko je to zapustilo sirski zračni prostor.

V Turčijo pribežalo 30 sirskih dezerterjev, med njimi tudi general

Kot je še dejal, je letalo v sirski zračni prostor zašlo povsem pomotoma, kot se to pogosto dogaja med vajami vojaških letal, ki dosegajo visoke hitrosti. Siriji je očital, da je letalo sestrelila brez opozorila, ter zavrnil navedbe Damaska, da ob sami sestrelitvi niso vedeli, da gre za turško letalo.

Razbitine letala so našli v nedeljo v Sredozemskem morju, na globini približno tisoč metrov. Iskanje pilotov, ki sta bila v letalu, se še nadaljuje, pri tem pa sodelujeta sirska in turška mornarica.