Glavni dogodek ob obisku bo danes, ko bo Putin v izraelskem mestu Netanja razkril spominsko obeležje za drugo svetovno vojno in se sešel z izraelskimi voditelji.

V torek ima na programu pogovore s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in jordanskim kraljem Abdulahom II., odprl pa bo tudi kulturni center v Betlehemu in gostišče za krščanske romarje v Jordaniji.

Putin bo po napovedih s sogovorniki govoril o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in iranski jedrski krizi, a analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obisk v regiji vidijo predvsem kot diplomatsko misijo sredi krvave krize v Siriji. Ta je od marca lani terjala že okoli 15.000 mrtvih.

Rusija in zahodne države so glede konflikta vsaka na svojem bregu, saj Kremelj zavrača uvedbo sankcij proti Damasku, zavezniku še iz časa Sovjetske zveze, in nasprotuje tujemu posredovanju.

Tako Izrael kot Jordanija mejita na Sirijo, tako da tamkajšnje vedno hujše nasilje vpliva tudi nanju. Jordanija je zaostrila nadzor na meji, da bi tako preprečila vtihotapljenje pripadnikov sirskega režima v državo, težave pa ji predvsem zaradi pomanjkanja vode povzroča tudi več deset tisoč sirskih beguncev.

Po navedbah izraelskih vojaških predstavnikov kriza v Siriji ogroža stabilnost na strateško pomembni Golanski planoti. Polovico planote nadzira Sirija, drugo zaseda Izrael, ki je z Damaskom tehnično še vedno v vojni.