Letalo, ki naj bi preizkušalo turška sistema radarjev in protiletalske obrambe ter ni bilo oboroženo, je Sirija sestrelila 20 kilometrov od sirske obale, le nekaj minut, potem ko je to zapustilo sirski zračni prostor, je Davutoglu izjavil v pogovoru za turško državno televizijo TRT Haber.

V sirski zračni prostor letelo pomotoma

V sirski zračni prostor je letalo zašlo pomotoma, kot se to pogosto dogaja med vajami vojaških letal, ki pri letu dosegajo visoke hitrosti, je še poudaril Davutoglu in zatrdil, da ni šlo za vohunsko misijo v Siriji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Davutoglu je poudaril tudi, da je Sirija letalo sestrelila brez opozorila. Opozorilo, da je zašlo v sirski zračni prostor, je letalo po Davutoglujevih besedah namreč prejelo le od Turčije.

"Neidentificirana zračna tarča"

Sirske navedbe, da je sestrelila "neidentificirano zračno tarčo", ne držijo, saj je Sirija vseskozi vedela, da gre za turško letalo, je zatrdil Davutoglu. Letalo je bilo opremljeno z ustreznimi oznakami, prav tako pa naj bi turška vojska prestregla pogovor med sirskimi vojaki, iz katerega je razvidno, da so letalo prepoznali, je poudaril.

Sirijo je minister še opozoril, naj ne izziva turške vojske. "Nihče si ne sme upati preizkušati zmogljivosti turške vojske," je dejal za TRT Haber.

Prav tako je Davutoglu pozval zvezo Nato, naj zaradi incidenta skliče posebno zasedanje. Pri tem se, kot je dejal, opira na četrti člen washingtonske pogodbe. Ta pravi, da se bodo članice zavezništva skupaj posvetovale, ko bo po mnenju katerekoli od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katerekoli od članic, je danes poročala TRT Haber.

Zveza Nato je že sprejela turški poziv in potrdila sklic Severnoatlantskega sveta, ki bo v torek na turško pobudo zasedal v Bruslju. Turčija bo na zasedanju predstavila incident ostalim 27 članicam severnoatlantskega zavezništva.

Incident je sicer že sprožil zaskrbljene odzive mednarodne skupnosti. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je tako v soboto v telefonskim pogovorom z Davutoglujem izrazil "globoko zaskrbljenost" nad posledicami, ki bi jih dogodek lahko imel za regijo, je dejal tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirsky.

Pilota še vedno pogrešajo

"Ban je pohvalil zadržanost, s katero se je Turčija odzvala na dogodek in pozdravil odločitev Turčije in Sirije za izvedbo skupne iskalne akcije," je dejal Nesirsky. Še vedno namreč pogrešajo pilota sestreljenega letala.

"Obe strani je generalni sekretar ZN pozval, naj situacijo rešita po diplomatski poti," je povedal Nesirsky in poudaril, da je Ban državama ponudil podporo ZN v teh "težkih okoliščinah".

Mirno reševanje sporov

Prav tako se je z Davutoglujem o incidentu v soboto pogovarjal iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi, ki upa, da bo Turčija pri reševanju incidenta potrpežljiva in da bo vztrajala pri mirnemu reševanju sporov.

Iran sicer za razliko od Turčije ostaja eden redkih podpornikov vlade sirskega predsednika Bašarja al Asada. Turčija je na drugi strani obsodila nasilje al Asadovega režima nad protirežimskimi protestniki, kar je občutno ohladilo dotlej prijateljske sirsko-turške odnose.

V Turčijo se je doslej v begu pred nasiljem v Siriji zateklo že kakih 30.000 ljudi, nedavno pa je gostila tudi pomembno srečanje sirskih opozicijskih aktivistov. Petkov incident tako predstavlja nov preizkus za sosednji državi.

Zadnji teden eden najbolj krvavih od začetka upora proti al Asadovem režimu

Nasilje, ki se je v Siriji nadaljevalo tudi danes, je zahtevalo več kot 60 smrtnih žrtev. Med njimi je skoraj polovica pripadnikov režimskih sil, ki so bili ubiti v spopadih z uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med najbolj krvavimi so bili boji v severni sirski pokrajini Alep, kjer je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih 16 vladnih vojakov.

O več žrtvah poročajo tudi iz mesta Deir Ezor, kjer je bilo ubitih 13 civilistov, deset civilistov je umrlo tudi v provinci Idlib. O nadaljevanju prelivanja krvi poročajo tudi iz drugih sirskih mest.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice gre za enega najbolj krvavih tednov, odkar se je marca lani začel upor proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Po podatkih te ustanove s sedežem v Veliki Britaniji je bilo v tem tednu ubitih več kot 700 ljudi, skupno pa že več kot 15.000, večinoma civilistov.

"Gre za enega najbolj krvavih tednov. Videti je, kakor da smo v vojni," je povedal predstavnik organizacije Rami Abdel Rahman za AFP. Po njegovih besedah je postalo že skoraj običajno, da v Siriji dnevno umre sto ljudi.

Naraščajoče število žrtev pa gre pripisati predvsem nezmožnosti mednarodne skupnosti za dogovor o tem, kako razrešiti krizo v Siriji, je poudaril Rahman.