Poslanci so Luga odstavili zaradi "slabega opravljanja njegovih nalog", potem ko je ob deložaciji skupine kmetov brez lastne zemlje izbruhnilo nasilje, ki je terjalo 17 življenj. Za njegov odpoklic je v petek glasovalo 39, proti njemu pa le štirje člani sicer 45-članskega senata, zgornjega doma parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem sta v četrtek oba domova kongresa, v katerem ima večino desno usmerjena opozicija, glasovala za začetek postopka odstavitve predsednika države. Lugo je kritiziral kongres, v katerem ima večino desna opozicija, in ga obtožil poskusa državnega udara.

Po glasovanju v petek je predsednik sporočil, da se bo podredil odločitvi kongresnikov, a obenem ocenil, da "sta bila zgodovina Paragvaja in njegova demokracija hudo ranjena". "Danes se umikam kot predsednik, a ne kot državljan Paragvaja," je dejal.

Obenem je 61-letni nekdanji katoliški duhovnik z besedami "naj ne bo prelita kri pravičnih" pozval k miru. Pred poslopjem kongresa so namreč po njegovem odpoklicu izbruhnili nasilni protesti. Policisti na konjih so skušali s solzivcem in vodnimi topovi razgnati večtisočglavo jezno množico, ki je vzklikala "Lugo, predsednik".

Jezni odzivi so nemudoma sledili tudi iz številnih latinskoameriških držav - ne le iz držav z levimi voditelji, kot so Venezuela, Bolivija in Nikaragva, pač pa med drugim tudi iz Argentine in Čila. "Brez dvoma je prišlo v Paragvaju do državnega udara. To je nesprejemljivo," je sporočila argentinska predsednica Cristina Kirchner. Venezuelski predsednik Hugo Chavez pa je med drugim sporočil, da ne priznava "ničvredne, nezakonite in nelegitimne" nove oblasti v Paragvaju.

49-letni Federico Franco, ki bo najrevnejšo državo v Latinski Ameriki, predvidoma vodil do izteka Lugovega mandata avgusta prihodnje leto, je priznal, da je postopek odpoklica stekel na "način, ki je bil malce hiter" in je presenetil njega in vse Paragvajce.

Minuli petek je skušalo kakih 350 policistov pregnati skupino 150 kmetov, ki se je naselila na zasebni farmi Curuguaty na severovzhodu Paragvaja in je ni hotela zapustiti. V nasilju, ki je izbruhnilo, je bilo ubitih šest policistov in 11 kmetov. Farma pripada bogatemu poslovnežu Blasu Riquelmeu, nekdanjemu senatorju in političnemu nasprotniku Luga.

Kmetijstvo predstavlja v Paragvaju zelo pomembno gospodarsko panogo in je eden vodilnih proizvajalcev soje na svetu. A ozemeljski spori so precej pogosti, saj si samo dva odstotka prebivalstva lasti kar 80 odstotkov zemlje. Večina ljudi, ki živijo na podeželju, se tako preživlja z majhnimi kmetijami, na katerih lahko pridela hrano bolj ali manj le zase.