Lynn je bil na položaju tajnika kongregacije za duhovščino pri pokojnemu kardinalu Anthonyju Bevilacqui od leta 1992 do leta 2004. Na tem položaju je imel dostop do vseh informacij o spolnih zlorabah otrok v nadškofiji.

Tožilstvo je nadškofijo z 1,5 milijona verniki preiskovalo zadnjih deset let in sodni proces je pokazal, da je bil za pometanje spolnih zlorab pod preprogo najbolj odgovoren kardinal Bevilacqua. Med drugim je Lynnu leta 1994 ukazal, naj uniči seznam duhovnikov, ki so bili obtoženi spolnih zlorab.

Kardinal se je upokojil leta 2003, v zadnjih letih življenja pa je bolehal za demenco in rakom. Umrl je januarja letos. Leta 2011 je veliki poroti podal izjavo o zlorabah, ki pa je ostala zapečatena. Tožilci so zato obtožili Lynna, ki je po besedah njegovih odvetnikov dejansko skušal pomagati žrtvam zlorab in je kardinala opozarjal nanje.

Porota je Lynna sicer oprostila po dveh točkah obtožnice - po eni točki ogrožanja dobrobiti otrok in po točki zarote z namenom prikrivanja zlorab -, vendar pa ga je spoznala za krivega po drugi točki obtožnice o ogrožanju dobrobiti otrok.

Premeščanje duhovnika ni rešilo problema

Pri slednji gre za primer duhovnika Edwarda Averyja, ki je leta 1994 spolno napadel mladoletnika, nato pa so ga leta 1999 premestili v drugo faro, kjer je napad ponovil. Avery je bil za svoje dejanje obsojen in je dobil zaporno kazen dveh let in pol.

Skupaj z Lynnom je bil obtožen še duhovnik James Brennan, vendar pa se porota glede njega ni mogla zediniti in je za zdaj varen pred zaporom. Tožilci lahko sicer obtožnico proti njemu vložijo znova.

Lynna so aretirali že lani, vendar je bil na prostosti po plačilu varščine. Sodnica ga je v petek nemudoma poslala v zapor, a bo v ponedeljek poslušala argumente odvetnikov, ki zahtevajo hišni pripor do izreka kazni. Ta je predviden za 13. avgust.

Sodni proces, ki bo zaradi prikrivanja spolnih zlorab spravil v zapor doslej najvišjega predstavnika Rimskokatoliške cerkve v ZDA, je razkril grozljive primere zlorabe zaupanja. Pričali so odrasli, ki so bili nekoč žrtve zlorab - med njimi moški, ki ga je pri osmih letih posilil duhovnik, h kateremu ga je po pomoč in tolažbo poslala mati, potem ko ga je pred tem posilil družinski prijatelj.

Nekdanji semeniščnik je pričal, da ga je duhovnik posiljeval skozi vso srednjo šolo v gorski koči, nuna pa je podala izpoved o posiljevanju s strani duhovnika, ki je to storil tudi dvema njenima sorodnicama.