Ašraf bo še danes prisegel pred predsednikom Asifom Alijem Zardarijem. Slednji upa, da bo Ašrafu uspelo oblikovati vlado, ki bo vzdržala do rednih volitev, predvidenih v februarju 2013, čeprav je v državi že bilo govora o predčasnih volitvah.

Novi premier je kontroverzna izbira, saj se mora boriti proti obtožbam o korupciji iz časa, ko je bil minister za vodo in elektriko. Pripisujejo mu tudi večino odgovornosti za nesposobnost vlade pri reševanju katastrofalne energetske krize v državi.

Zaradi teh očitkov je bivši premier Gilani Ašrafa, očeta štirih otrok, umaknil iz prvih bojnih linij in ga raje postavil na položaj ministra za informacijsko tehnologijo. Ašraf je ta položaj opravljal do torkove odstavitve Gilanija.

V igro za premierski stolček je Ašraf sicer vstopil šele, ko je posebno sodišče za boj proti mamilom izdalo zaporni nalog za prvo izbiro PPP za kandidata za premiera Mahduma Šahabudina. Nenavaden ukrep je povezan s sumom uvoza nezakonitih drog leta 2010, ko je bil Šahabudin minister za zdravje.

Gilani je moral odstopiti, ker je pakistansko vrhovno sodišče v torek odločilo, da ne sme opravljati nobene uradne funkcije, saj je bil pravnomočno obsojen.

Vrhovno sodišče je Gilanija 26. aprila obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča. Gilani namreč ni spoštoval poziva sodišča, naj švicarske oblasti pozove k ponovnem odprtju postopka proti predsedniku države Zardariju zaradi suma korupcije. Novi premier se bo verjetno znašel pod enakim pritiskom, naj piše v Švico.

Sicer pa je Gilanijeva odstavitev predstavljala vrhunec spopada med pravosodjem in šibko, neučinkovito vlado, ki je po mnenju kritikov v najboljšem primeru spolitizirana, v najslabšem pa jo vodi maščevanje. Vladajoča PPP je zmagala na volitvah 2008, s katerimi se je končalo obdobje skoraj desetletja vojaške vladavine.

Gilani je prvi pakistanski premier, ki je bil obsojen. Opozicija ga je že večkrat pozvala k odstopu, a je ponavljal, da ga s položaja lahko odstrani le parlament. V skladu s pakistansko ustavo sicer obsojene osebe ne morejo biti poslanci. Gilani je bil pred prevzemom vodenja vlade član parlamenta.