K protestom je pozvala Muslimanska bratovščina, ki trdi, da je njen predsedniški kandidat Mohamed Mursi zmagal v drugem krogu volitev v soboto in nedeljo in tako porazil protikandidata, sekularnega Ahmeda Šafika. Protestom so se pridružila tudi levičarska in sekularna gibanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Objavo uradnih izidov volitev preložili za nedoločen čas

Egiptovska volilna komisija je v četrtek, ko bi morala objaviti uradne izide volitev, to preložila za nedoločen čas. Odločitev je utemeljila s številnimi očitki o kršitvah na volitvah.

Vladajoči vojaški svet pa je v nedeljo zvečer, tik po predsedniških volitvah, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika. To je storil, potem ko je že v soboto razpustil parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo.

Dogajanje bi lahko v Egiptu sprožilo najostrejšo konfrontacijo med vladajočimi generali in "ulico" po lanski vstaji, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka.

Kritika vladajočih generalov

Predsedniški kandidat Muslimanske bratovščine Mursi je danes pred novinarji kritiziral vladajoče generale, ker so si z vrsto ustavnih dopolnil prisvojili obširne pristojnosti in ker so razpustili parlament. "Med nami in oboroženimi silami ni nobenega konflikta. A nedavne odločitve vladajočega sveta so napačne," je poudaril Mursi. Hkrati je posvaril pred zavlačevanjem objave izidov predsedniških volitev.

Vladajoči vojaški svet je medtem Egipčane pozval, naj spoštujejo odločitve volilne komisije in pravosodnih organov. Obenem je upravičeval sprejetje niza ustavnih dopolnil, ker da je bilo to "neizogibno za upravljanje države v kritičnih razmerah".