Satelitske krožnike so v Tbilisiju in več drugih mestih zasegli v okviru preiskave domnevnega kupovanja glasov, ki naj bi ga pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami izvajala Gruzijska sanjska koalicija pod vodstvom milijarderja Bidzine Ivanišvilija.

Po mnenju omenjene stranke želijo oblasti ljudem preprečiti spremljanje Ivanišvilijeve opozicijske televizijske postaje. Družba Global TV, ki je v solastništvu Ivanišvilijevega brata, je omenjene satelitske krožnike brezplačno razdelila med ljudi.

Milijarder si želi večje vidnosti svojega kanala TV9, ki ga na večini gruzijskih kabelskih omrežjih ni mogoče spremljati. A po mnenju gruzijskega tožilstva bi bilo mogoče podarjene satelitske krožnike razumeti kot volilno podkupnino, zato je tudi odredilo njihov zaseg in zaprtje prostorov Global TV, kjer hranijo še več krožnikov.

Ivanišvilija so že v začetku meseca oglobili za 72 milijonov evrov, ker je kršil zakonodajo, ki zadeva politično financiranje - tudi zaradi razdeljevanja satelitskih krožnikov. Kazen so nato zmanjšali na 36 milijonov evrov.

Nekdaj medijsko zadržani poslovnež, katerega premoženje ocenjujejo na slabih 5,1 milijarde evrov, je dal nov zagon gruzijski opoziciji, ki želi na jesenskih volitvah strmoglaviti vladajočo stranko gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija.