Po poročanju sirske tiskovne agencije Sana je teroristična skupina na območju Daret Ahez v Alepu, ki je pod nadzorom upornikov, ugrabila in pobila najmanj 25 ljudi. Glede na glas na videoposnetku pokola so bili ubiti pripadniki prorežimske milice šabiha, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francija je medtem danes pripadnike sirskih varnostnih sil pozvala, naj prebegnejo. Pariz je poziv podal, potem ko je v Jordanijo skupaj z bojnim letalom v četrtek priletel sirski vojaški pilot in zaprosil za politični azil. To dejanje so že pozdravile ZDA.

Po podatkih opozicijskega sirskega observatorija so v četrtek iz sirske vojske prebegnili tudi štirje visoki častniki, dva generala in dva polkovnika.

Režimske sile je od začetka krize marca lani, v kateri je umrlo najmanj 15.000 ljudi, zapustilo že več tisoč vojakov, pri čemer pa gre večinoma za vojake nižjega ranga. Prebegli vojaki tvorijo glavnino uporniške Svobodne sirske vojske.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) je medtem danes opozoril, da človekoljubno pomoč v Siriji potrebuje že več kot 1,5 milijona ljudi. Ob tem so v uradu s sedežem v Ženevi poudarili, da se humanitarna kriza v Siriji zaostruje.

Rusi priznali: Poslali smo vojaške helikopterje v Sirijo, mirovnih pogodb pa nismo kršili

Potem, ko so pred dvema dnevoma Britanci prestregli rusko ladjo, ki je imela na krovu vojaške helikopterje, ki naj bi bili namenjeni v Sirijo, so pred kratkim ruske oblasti končno priznale, da so vojaško opremo res poslale one.

Rusija je v četrtek priznala, da je ladja, ki je bila ustavljena v britanskih vodah in je prenašala helikopterje in protizračno obrambo za Sirijo, njihova, poroča Reuters.

Spomnimo, v torek smo poročali, da je bila vojaška ladja Alaed ustavljena nedaleč stran od Škotske obale, po tem, ko ji je zavarovalna agencija odrekla zavarovalno polico. Ladja je nato odplula nazaj proti Rusiji.

''Ladja je prevažala protiraketno zaščito, ki se lahko uporablja le za branjenje zunanjih napadov, ne pa proti mirnim demonstrantom, in pa tri popravljene helikopterje,'' je povedal ruski zunanji minister. ''Nobene mirovne pogodbe nismo prekršili in še naprej bomo izpolnjevali naše obveznosti, ki nam jihi je zapovedal Varnostni svet ZN.''