Do napada je prišlo v prestižnem hotelu, ki leži v bližini jezera Karha, kakih deset kilometrov od Kabula. Kot je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pojasnil tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Sedik Sediki, je napad izvedlo pet napadalcev.

Poveljnik afganistanske vojske, general Kadam Šah Šajem je po navedbah ameriške tiskovne agencije AP dejal, da je med smrtnimi žrtvami najmanj 12 civilistov, štirje hotelski varnostniki in policist.

Napadalci so ob napadu ugrabili več gostov hotela. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, so afganistanske oborožene sile kakih dvanajst ur po napadu iz hotela uspele rešiti preživele talce, med katerimi so bili tudi ženske in otroci, ubit pa je bil tudi še zadnji napadalec.

Iz mednarodnih sil v Afganistanu (Isaf) so za AFP medtem potrdili, da so na kraj dogodka po napadu prispeli tudi pripadniki Isafa, ki so pripadnikom afganistanske vojske pomagali v operaciji.

Odgovornost so že prevzeli talibani. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je sporočil, da so "njihovi mudžahedini napadli hotel, saj se v njem zbirajo visoki gostje z veleposlaništev, predstavniki Isafa ali predstavniki oblasti v Kabulu in prirejajo divje zabave s pijačo in prostitucijo".

Vodja oddelka za kriminalistiko na policiji v Kabulu Mohamed Zahir je pojasnil, da se je napad začel v četrtek zvečer okoli 23.30 po lokalnem času. Hotel, v katerem je potekala poročna zabava, so napadli oboroženi talibanski skrajneži. Najmanj eden od napadalcev se je po vdoru v hotel razstrelil, je pojasnil Zahir.

Do napada je prišlo le nekaj ur potem, ko je afganistanski predsednik Hamid Karzaj med govorom v parlamentu opozoril, da so se napadi na afganistanske policiste in vojake v zadnjem času pomnožili.

Afganistan se sicer pripravlja na popoln prevzem zagotavljanja varnosti, saj bodo do konca leta 2014 državo zapustili vsi Natovi vojaki.