Priložnost, da spregovori kot prva tuja ženska v londonskem Westminster Hall, je označila kot "izredno čast". Po drugi svetovni vojni so namreč v dvorani iz 11. stoletja doslej spregovorili le štirje tujci - ameriški predsednik Barack Obama, papež Benedikt XVI., nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela in nekdanji francoski predsednik Charles de Gaulle.

"Podpora britanskega naroda nas lahko popelje dlje"

So pa sicer oba domova britanskega parlamenta v minulih desetletjih nagovorili tudi drugi tujci, med njimi dalajlama, Jacques Chirac in Francois Miterrand, Bill Clinton in Ronald Reagan, Mihail Gorbačov, Boris Jelcin in Nikita Hruščov, Kofi Annan in Haile Salassie. Kot edina ženska doslej pa je parlament nagovorila britanska kraljica Elizabeta II.

"Tukaj sem, da deloma prosim za praktično pomoč, pomoč prijatelju in enakovrednemu," je poudarila pred okoli dva tisoč člani parlamenta in gosti. "Naša lastna odločenost nas lahko pripelje le do neke točke; podpora britanskega naroda in ljudi po vsem svetu nas lahko popelje veliko dlje," je dejala v tradicionalno krilo longyi in bel šal oblečena Suu Kyijeva.

Govor je predstavljal vrhunec njenega enotedenskega obiska na Otoku, kjer je nekoč študirala in živela, se poročila in rodila dva sinova, nato pa zapustila družino in se vrnila nazaj v domovino, ki jo je potrebovala. Vrnila se je prvič po 24 letih, potem ko je bila novembra 2010 izpuščena iz hišnega pripora, v katerem je preživela večji del zadnjih 20 let.

"Preteklost želimo izkoristiti pri gradnji prihodnosti"

Pred tem se je Suu Kyijeva na Downing Streetu 10 srečala z britanskim premierom Davidom Cameronom, pa tudi z britanskim prestolonaslednikom princem Charlesom in njegovo soprogo Camillo ter v njuni rezidenci Clarence House zasadila drevo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cameron je na srečanju branil svojo odločitev, da na obisk v Veliko Britanijo povabi predsednika Mjanmara Thein Seina. Thein Sein je bil namreč do lani član vojaške hunte, ki je več kot dve desetletji zasužnjevala državo. "V Burmi poteka proces reform. Da bi uspel, moramo sodelovati z režimom," je poudaril Cameron, ki je aprila kot prvi zahodni voditelj obiskal Mjanmar, sicer nekdanjo britansko kolonijo po imenu Burma.

A Suu Kyijeva se je strinjala, da je bilo povabilo Thein Seina pravilno: "Ne želimo, da nas preteklost ovira. Preteklost želimo izkoristiti pri gradnji prihodnosti."