Karzaj je danes govoril na izredni seji parlamenta. Ta je bila dan po samomorilskem napadu na skupno patruljo ameriških in afganistanskih vojakov, v katerem je bilo ubitih 21 ljudi. Odgovornost za napad na vzhodu države v bližini pakistanske meje so prevzeli talibani.

Karzajevo poročilo povečuje dvom o tem, ali je Afganistan res pripravljen prevzeti breme zagotavljanja varnosti, potem ko bo državo zapustilo 130.000 vojakov Nata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ugotovil sem, da so se v zadnjih dveh ali treh mesecih napadi na naše vojake, policiste in pripadnike obveščevalne službe pomnožili. Vsak dan naštejemo najmanj 20 do 25 žrtev, vsak dan najmanj 20 do 25 mladih žrtvuje življenje za svojo državo," je dejal Karzaj.

Talibanski uporniki pripadnike varnostnih sil najpogosteje napadajo s samomorilskimi akcijami ali na ceste podtikajo bombe. Samo v tem tednu so na vojaške baze, ki jih nadzirajo afganistanski in Natovi vojaki, v nemirnih predelih na vzhodu in jugu države izvedli tri večje samomorilske napade.

Karzaj je v govoru tudi priznal, da njegova vlada in njeni zahodni zavezniki niso uspeli pripeljati miru v Afganistan, kjer že tri desetletja divja vojna. "Naša domovina ni zaščitena, naši domovi in naše ljudstvo niso varni," je dejal Karzaj.

Toda afganistanski predsednik, ki se mu mandat izteče leta 2014, je zatrdil, da bo naredil vse, kar je mogoče, da okrepi varnost v državi.