Pred grškimi volitvami je v EU vladala velika negotovost, saj bi lahko zmaga političnih sil, ki nasprotujejo programu pomoči, pomenila izhod Grčije iz območja evra ter s tem nepredstavljive posledice za evrsko območje in celotno unijo.

V medijih že krožijo nova imena ministrov

Zmaga konservativne stranke Nova demokracija, ki programu pomoči ne nasprotuje, in sestava koalicijske vlade pa so prinesli nekoliko olajšanja.

V koalicijo so se združile Nova demokracija, stranka Pasok Evangelosa Venizelosa in Demokratska levica Fotisa Kuvelisa. Skupaj so si tako zagotovili 179 od 300 sedežev v parlamentu. Pogajanja o podrobnostih, kot so imena posameznih ministrov, sicer še trajajo in naj bi bila končana do večera.

V medijih sicer že krožijo morebitna imena novih ministrov. Grška državna televizija poroča, da bo novi finančni minister najverjetneje ugledni profesor ekonomije in sedanji predsednik odbora banke National Bank of Greece Vasilis Rapanos.

Po dogovoru o koalicijski vladi je kot novi grški premier popoldne pred predsednikom države Karolosom Papuljasom že prisegel vodja Nove demokracije Antonis Samaras.

Storil bo vse, da bo državo popeljal iz krize

"Imam potrebno parlamentarno večino za sestavo dolgoročne vlade, ki bo zagotovila stabilnost in upanje v državi," je pred prisego, ki jo je prenašalo več televizijskih postaj v državi, dejal Samaras. Zatrdil je, da bo storil vse, da bo državo popeljal iz krize.

Samaras naj bi se še zvečer sestal z odhajajočim finančnim ministrom Georgeom Zaniasom, voditeljem Pasoka Venizelosom in predsednikom Dimarja Kuvelisom.

Prav Zanias bo sicer zastopal Grčijo na zasedanju finančnih ministrov držav v območju evra, ki bo potekalo v četrtek. Na zasedanju evroskupine bo Grčija visoko na dnevnem redu.

Vodja Pasoka Venizelos je ob tem dejal, da si bo nova vlada na zasedanju evroskupine in na vrhu EU prihodnji teden prizadevala za spremembe sporazuma o drugem programu finančne pomoči območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Grčiji, s katerimi bi nekoliko omilili zahteve do te prezadolžene članice območja evra.

Upanje, da bo nova vlada "odrešila državo bolečih pogojev"

Kuvelis pa medtem pričakuje, da bo nova vlada "odrešila državo bolečih pogojev", ki spremljajo finančno pomoč.

Iz Evrope sicer že prihajajo prvi odzivi na oblikovanje vlade v Grčiji. Hitro oblikovanje koalicijske vlade je na primer že pozdravil nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Na obisk Grčije pa se že pripravlja trojka predstavnikov IMF, Evropske centralne banke in Evropske komisije. V okviru obiska bodo preučili, kaj je država pri izvajanju reform in varčevalnih ukrepov zamudila v zadnjem obdobju politične nestabilnosti in kakšne so glede na nastale razmere možnosti za spremembe pogojev za pomoč.

Gospodarski položaj v Grčiji se sicer iz tedna v teden slabša, država pa tudi zaradi tega ne more izpolnjevati fiskalnih ciljev, za katere se je zavezala.

"Nova demokracija, Pasok in Demokratična levica bodo prevzele vsaka svoj del bremena kolektivne odgovornosti pri reviziji dogovora o pomoči Grčiji in pri dokončnem izhodu iz krize," je poudaril Venizelos.