Zahtevo bodo predlagali pritožnemu sodišču, medtem ko srbska komisija za rehabilitacijske odškodnine predlaga 700 dinarjev oziroma približno 6 evrov na dan. Vršitelj dolžnosti predsednika Združenja golootočanov Srbije Zoran Ašanin je povedal, da so po pravni poti pripravljeni pravico iskati tudi na Sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Združenje sestavlja 570 sodno rehabilitiranih zapornikov z Golega otoka in njihovi potomci. "Živih Golootočanov je zelo malo, od 200 do 300. Ostanek predstavljajo njihovi sorodniki in potomci. Povprečni čas bivanja na Golem otoku je bil okoli tri leta, kar je 1095 dni,“ je povedal Ašanin. Srbija bi za odškodnine tako morala odšteti okoli 468 milijonov evrov, če sodišče razsodi v korist zapornikov in njihovih družin.

Združenje je od Srbije sprva zahtevalo 100 evrov na dan ter kritje izgube plač, ki jih niso prejemali med jetništvom na Golem otoku, državna komisija pa jim je ponudila zgolj 700 dinarjev na dan.
"Država je bila obvezana ponuditi vsaj 26 evrov na dan, trenutna ponudba pa je žaljiva,“ je povedal Ašanin. Srbski državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Slobodan Homen je povedal, da so odškodnine 700 evrov na dan majhne glede na to, kaj so morali preživeti zaporniki, a da je izplačilo v višini povprečnih nadomestil na Hrvaškem in v Sloveniji v skladu z realnimi možnostmi srbskega proračuna. Dodal je tudi, da nihče ni prisiljen sprejeti ponudbe, temveč lahko toži državo in upa na več denarja.