Med smrtnimi žrtvami je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice 14 civilistov, predvsem iz osrednjih pokrajin Homs in Hama, pet opozicijskih borcev in 28 vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik observatorija Rami Abdel Rahman je dodal, da je bilo med spopadi z uporniki drugod po državi ubitih še več kot 20 sirskih vojakov. Uporniki naj bi zajeli neznano število predstavnikov sirske vojske skupaj z njihovim orožjem, je še pojasnil Rahman.

Beatrice Megevand-Roggo, vodja operacij ICRC za Bližnji in Srednji vzhod, pa je danes sporočila, da si skupaj s sirskim Rdečim polmesecem prizadevajo bolne in ranjene civiliste evakuirati v varnejše predele države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz ICRC so sporočili, da so sirsko vlado in opozicijske skupine prosili za začasno prekinitev ognja, s čimer naj bi se obe strani strinjali. "ICRC in sirski Rdeči polmesec sta pripravljena na vstop v mesto Homs," je pojasnila Megevand-Roggova.

Vojaške enote, zveste režimu predsednika Bašarja Al Asada, sicer že nekaj dni obstreljujejo posamezna območja Homsa, saj želijo prevzeti nadzor nad mestom, ki so ga zavzeli uporniki. Po navedbah Rdečega križa naj bi v mestu obtičalo več sto ljudi, ki zaradi obstreljevanja ne morejo zbežati.

Sirija razkriva izredno nelagodne odnose med ZDA in Rusijo

Ameriški predsednik Barack Obama in ruski predsednik Vladimir Putin sta se v ponedeljek sestala ob robu vrha G-20 v mehiškem Los Cabosu, tretjina skoraj dvourne razprave pa je bila namenjena Siriji. Gre za prvo osebno srečanje obeh voditeljev, odkar je Putin ponovno prevzel predsednikovanje.

Napetosti med Washingtonom in Moskvo so ponovno izbruhnile pretekli teden, ko je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton Rusijo obtožila pošiljanja helikopterjev v Sirijo, kjer naj bi jih po navedbah opozicijskih sil uporabljali proti civilistom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v četrtek obtožbe zanikal in povedal, da ruska vlada al Asadu ne prodaja opreme, ki bi jo lahko uporabil proti civilistom, temveč zgolj dostavlja sisteme za zračno obrambo v sklopu dogovora, ki je bil sprejet že pred leti. Ruski uradnik, ki je želel ostati anonimen pa je za CNN povedal, da Rusija obnavlja starejše helikopterje, ki so jih prodali že pred časom.

Britanske oblasti so včeraj sporočile, da so ladjo z omenjenimi helikopterji in strelivom ustavile pred obalo Škotske, britanska zavarovalnica Standard Club pa je v ponedeljek na ukaz britanske vlade razveljavila zavarovanje za ladjo, ki je v lasti ruske družbe Femco. Zavarovanje je razveljavila tudi ostalim ladjam družbe. Ameriški uradniki so v petek povedali, da sledijo še eni ruski vojaški tovorni ladji, Nikolaj Filčenov, ki naj bi bila namenjena v Sirijo, ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti je poročilo v ponedeljek zanikala in navedla vir iz črnomorske flote, ki trdi, da je ladja Nikolaj Filčenov še vedno zasidrana v Sevastopolu.

Namestnik direktorja rusko-evrazijskega programa Carnegiejeve dotacije za mednarodni mir v Washingtonu Matt Rojansky je za CNN povedal, da Rusija medtem ameriško podporo sirijski opoziciji dojema kot vdor na njihov "vrt“.

Sirija bi lahko postala nova Gruzija

"Trenutno dogajanje vidijo kot del istega sosledja dogodkov, ki se zadnje desetletje odvijajo na območju bivše Sovjetske zveze,“ je povedal Rojansky, ki dodaja, da je ameriška podpora reformam v bivših sovjetskih republikah "ustvarila kupico problemov v okolici“, medtem ko je ameriška drža proti iranskemu jedrskemu programu razumljena kot še en poskus za "sprevrnitev režima“.

Bivši ameriški veleposlanik v Izraelu Martin Indyk, in državni podsekretar v Clintonovi administraciji je v CNN-ovi oddaji Amanpour povedal, da je glavni ruski cilj, da Sirija ne bi prišla iz ruskega stolpca v ameriškega. "Nimamo najboljše zgodovine pri prepričevanju, da tega ne nameravamo, ker v bistvu to počnemo že od hladne vojne,“ je povedal.

Kljub temu nobena stran noče, da bi se sirski konflikt razširil v sosednje države, kot je Libanon, ki je zadnja leta razdrt med frakcije, ki podpirajo ali nasprotujejo Siriji. ZDA prav tako potrebujejo rusko pomoč pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja. Kljub temu sirski konflikt grozi, da bi postal nova gruzijska vojna, kjer so se navzkrižni interesi ZDA in Rusije pokazali izredno nazorno.