Včeraj zvečer smo poročali, da sta Mubaraka, ki je sicer v zaporu, zadela možganska in srčna kap ter mu je bila takoj nudena urgentna pomoč.

Tiskovne agencije: Klinično mrtev

Britanski BBC in tiskovna agencija AP danes poročata, da je Mubarak pravzaprav klinično mrtev in ga pri življenju ohranjajo le še napreve. Med tem CNN dodaja, da v poročanju egiptovskih agencij in oblasti prihaja do razhajanj, kaj se s padlim predsednikom pravzaprav dogaja.

Državna tiskovna agencija Mena je poročala, tako CNN, da je bil 84-letni Mubarak kmalu potem, ko je bil prepeljan v bolnišnico, proglašen za klinično mrtvega. Utrpel na bi možgansko in srčno kap. Tam sta ga po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že ponoči obiskali soproga Suzanne in ena od svakinj.

Vojska: Ni mrtev!

Vojska trdi drugače. General Mahmud Šaheen, član višjeg koncila oboroženih sil je za CNN dejal, da ''ni klinično mrtev, kot poročajo drugi, temveč se njegovo stanje slabša, je v kritičnem stanju.''

Mubaraka so včeraj s helikopterjem prepeljali v vojaško bolnišnico. ''Doživel je srčni infarkt, srce se mu je ustavilo in rešilo ga je več električnih šokov, nato je bil priklopljen še na respirator,'' je dodal Šaheeh. Mubarackov odvetnik je dejal, da njegov klient slednji že več ur v komi, da ima pljuča že več kot deset dni zalita z vodo in je njegov krvni pritisk tako nizek, da je priključen na respirator. ''Ni pa mrtev, kot poročajo,'' je dejal za CNN.

Protestniki pozdravili slabo zdravstveno stanje

Na kairskem trgu Tahrir, kjer se je ponoči na protestih proti vrhovnemu vojaškemu svetu zbralo na tisoče privržencev Muslimanske bratovščine, je množica pozdravila novico o dramatičnem poslabšanju stanja nekdanjega voditelja. Številni so namreč prepričani, da bi morali Mubaraka zaradi odgovornosti za smrt protirežimskih protestnikov med lansko ljudsko vstajo obsoditi na smrt.

Egiptovski mediji medtem že ugibajo, kakšen pogreb pritiče strmoglavljenemu predsedniku. Po navedbah spletnega portala alahram, ki se sklicuje na uradne vire, je možno, da ga bodo pokopali skromno, zgolj v družinskem krogu.

84-letnega Mubaraka je sodišče v začetku junija spoznalo za odgovornega za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Po obsodbi so ga odpeljali v bolnišnico v zaporu Tora v bližini egiptovske prestolnice. Ob tem naj bi se čustveno zlomil in naj bi od takrat trpel za akutno depresijo. Poleg tega je zelo slabega zdravja in mu je že večkrat zastalo srce, izgubljal je zavest in imel težave z dihanjem.