Vrhovni vojaški svet je v nedeljo, ravno ko so začeli preštevati glasove z drugega kroga predsedniških volitev, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Protesta potekala mirno

Sprejetje niza ustavnih dopolnil je sledilo sobotni odločitvi vojaškega sveta, da razpusti parlament. Za ta korak se je svet odločil, potem ko je egiptovsko ustavno sodišče v četrtek razsodilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo in so zato neveljavne.

Zaradi tega se je danes več sto protestnikov zbralo tudi pred poslopjem parlamenta in izrazilo nasprotovanju njegovi razpustitvi. Oba protesta sta potekala mirno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po mnenju opazovalcev bi lahko današnje demonstracije predstavljale uvod v morebiten spopad med vojsko in Muslimansko bratovščino, katere kandidat Mohamed Mursi je po predsedniških volitvah konec tedna razglasil zmago.

Uradni rezultati znani v četrtek

Zmago je sicer razglasil tudi njegov protikandidat v drugem krogu volitev, zadnji premier strmoglavljenega voditelja Hosnija Mubaraka Ahmed Šafik. Uradne rezultate volitev je sicer pričakovati v četrtek.

Ameriški opazovalci so medtem volitve 16. in 17. junija ocenili za večinoma poštene. So pa poudarili, da so ukrepi vladajočega vojaškega sveta, vključno s prevzemom zakonodajne oblasti, na volilni proces vrgli senco dvoma.

To je namreč po mnenju opazovalcev Carterjevega centra, ki ga vodi nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, pod vprašaj postavilo smisel in namen volitev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.