Ashtonova je v imenu šesterice velesil - ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije - na novinarski konferenci po koncu pogajanj sporočila, da med stranema "obstajajo pomembne razlike". Pogovore je sicer ocenila kot "težke in odkrite".

Pogovori se bodo zdaj na ravni strokovnjakov nadaljevali v Carigradu, od njih pa bo odvisno, ali bo prišlo do novega kroga pogajanj med njo in iranskim glavnim jedrskim pogajalcem Saidom Džalilom, je še dejala Ashtonova, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ashtonova je tudi pojasnila, da je Zahod je od Irana zahteval, da preneha bogatiti uran na 20-odstotno stopnjo, izvozi ves že visoko obogaten uran in ustavi aktivnosti bogatenja urana v kraju Fordo. Uradni Teheran je v zameno zahteval odpravo sankcij, predvsem embarga na uvoz iranske nafte. S slednjim je zagrozila Evropska unija, izvajati pa naj bi se začel 1. julija.

"Izbira je pred Iranom," je poudarila Ashtonova. "Pričakujemo, da se bo Iran odločil, ali je pripravljen na nadaljevanje diplomatskih pogovorov, da se osredotoči na dogovor o konkretnih korakih za krepitev zaupanja in da odgovori na vprašanja mednarodne skupnosti," je še dodala.

Iranski pogajalec Džalil pa je nato izjavil, da Iran ne bo odstopil od svoje "neodtujljive pravice do miroljubne rabe obogatenega Irana". Kot je pojasnil, je od Zahoda zahteval, da prizna to pravico "na vseh ravneh" in v vseh prihodnjih ponudbah. To naj bi pomenilo, da bi lahko Iran sprejemal tudi pošiljke obogatenega urana iz tujine.

Džalil je vztrajal, da se Iran ne bo nikoli odpovedal pravici do uporabe jedrske energije v miroljubne namene. Zahod sicer na drugi strani skrbi, da razvija jedrsko orožje, zaradi česar Iranu ponujajo uran iz tujine, ki bi bil obogaten le do stopnje, ki še ne bi zadoščala za uporabo pri jedrskem orožju.

Iranski pogajalec je še dejal, da Iran od tega stališča ne bo odstopil in da bi moral Zahod to sprejeti. Sicer pa je pohvalil pogovore v Moskvi kot "bolj realistične in resne", poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Hkrati je dal šesterici možnost, da sprejme stališče Irana in najde izhod iz zastoja v pogajanjih ter jih nadaljuje. Dodal je, da veliko upanja polaga predvsem v pogovore med strokovnjaki v Carigradu, navaja Itar-Tass.