Upravno sodišče v Marseillu je oktobra lani preklicalo dovoljenje za gradnjo mošeje, kot vzrok pa so navedli neskladje z določili urbanističnega načrtovanja. Pritožbeno sodišče pa je to sodbo zdaj zavrnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pritožbo na gradnjo mošeje je vložila lokalna skupnost v Marseillu, saj naj se načrt gradnje ne bi skladal z okoljem. Projekt je bil sicer odobren že septembra 2009, gradnja pa je bila ustavljena zaradi lokalnih prebivalcev. Proti gradnji so bile tudi nekatere francoske skrajno desničarske stranke in skupine, med njimi tudi stranka Nacionalna fronta.

Mošejo, katere gradnja naj bi stala 22 milijonov evrov, naj bi zgradili v predelu Saint-Louis na severu mesta. Mošeja bo lahko sprejela do 7000 vernikov, imela pa naj bi tudi 25 metrov visok minaret.

Muslimanski voditelji v Marseillu so odobritev projekta pozdravili in poudarili, da gre za ključen korak pri priznavanju vpliva velike muslimanske skupnosti v Marseillu.

V drugem največjem francoskem mestu po ocenah živi 250.000 muslimanov, ki večinoma svoje molitve izvajajo v provizoričnih molitvenih prostorih v kleteh, najetih sobah in garažah. V Franciji sicer živi največja muslimanska skupnost v Evropi, po ocenah naj bi jih bilo med pet in šest milijonov.