Po navedbah Sloge je to že drugo znižanje sredstev nevladnim organizacijam. Ministrstvo je namreč že pred dobrim mesecem razveljavilo edini razpis za razvojno sodelovanje, vreden 90.000 evrov. "Tako je vlada s svojim programom varčevanja spravila na kolena celoten nevladni razvojni sektor v Sloveniji, posredno pa tudi lokalne organizacije v državah v razvoju oziroma končne ciljne skupine, ki so jim bili projekti namenjeni," so zapisali v Slogi.

Ob tem ugotavljajo, da ni vprašljiv le "način razveljavitve in zmanjševanja sredstev organizacijam, ki s svojim, pogosto prostovoljnim delom izvajajo številne dobre projekte po svetu, temveč tudi zasnova razpisov in časovni okvir".

V Slogi poudarjajo, da sredstva za nevladne organizacije predstavljajo najbolj konkretno obliko pomoči populacijam, ki so najbolj ranljive. Po njihovih navedbah Slovenija s financiranjem mednarodnih razvojnih projektov tudi aktivno prispeva k zmanjševanju globalnih razlik med bogatimi in revnimi ter posledično vpliva na zmožnost preživetja ljudi v svojem domačem okolju.

"Ob tem, da se dela velika škoda sektorju in končnim uporabnikom, zmanjševanje sredstev vpliva tudi na zmanjšano sposobnost dostopa slovenskih razvojnih organizacij do sredstev iz evropskega proračuna in hkrati zmanjšuje prepoznavnost Slovenije v svetu tudi na zelo perspektivnih novih trgih držav v razvoju," še dodajajo v Slogi.