Med temi dokumenti je tudi sporočilo, ki ga je dobila policija v Dortmundu julija 1972, sedem tednov pred napadom v Münchnu. V njem piše, da se je nek Saad Walli, "človek z arabsko zunanjostjo", na skrivaj srečal z nemškim neonacistom Willijem Pohlom, ki se je tedaj svojemu šefu v službi hvalil, da ima stike z radikalnim krilom Palestinske osvobodilne organizacije (PLO). Saad Walli je bil v resnici palestinski terorist Abi Daud, ki je pripravljal napad na olimpijskih igrah v Münchnu. Neonacist Pohl je Daudu priskrbel ponarejene dokumente in ga vozil po Nemčiji, kjer se je sestajal s Palestinci.

Ujeli tri ugrabitelje, pet pa jih ubili

Iz drugih dokumentov pa ni razbrati, da bi policija po omenjenem sporočilu poskušala najti Dauda, ki je tako lahko neovirano deloval vse do 5. septembra, ko je pod njegovo taktirko osem palestinskih teroristov iz organizacije Črni september ugrabilo nemško olimpijsko ekipo in zahtevalo izpustitev 234 v Izraelu zaprtih palestinskih aktivistov ter v Nemčiji zaprta znana skrajno levičarska terorista Ulrike Meinhof in Andreasa Baaderja.

Nemški specialci so potem, ko so ugrabitelji že ubili dva Izraelca in se po navideznem dogovoru z Nemci pripravljali na let v Kairo, poskušali osvoboditi devet talcev, ki pa so jih palestinski teroristi pobili. Specialci so v neuspešni akciji ujeli tri ugrabitelje in pet ubili. Zato so oktobra Palestinci načrtovali maščevalno akcijo in Pohl je bil spet zraven. Po naročilu vodje tajne službe PLO Abu Ijada naj bi zdaj organizirali zajetje talcev v kölnski katedrali in v mestnih hišah večjih nemški mest. Konec oktobra pa so Pohla in njegovega sodelavca aretirali, potem ko so pri njiju našli orožje in celo ročne granate, ki so očitno izvirale od palestinskih teroristov. Poleg tega so v njegovi prtljagi našli grozilno pismo Palestincev nekemu sodniku, ki je vodil preiskavo proti trem priprtim Palestincem, ki so sodelovali pri napadu v Münchnu in preživeli.

Zapustil neonaciste in postal pisatelj

Kljub zelo jasnim dokazom, da je Pohl sodeloval pri napadu na münchenskih olimpijskih igrah so ga zaradi nedovoljene posesti orožja leta 1974 obsodili le na 26 mesecev zapora, ki jih je večinoma odsedel že v preiskovalnem priporu. Menda so se oblasti bale, da bi tudi pri Pohlu palestinski teroristi dosegli izpustitev, kot se je zgodilo pri treh omenjenih priprtih Palestincih, potem ko je druga skupina palestinskih teroristov že konec oktobra 1972 ugrabila nemško potniško letalo in dosegla njihovo izpustitev.

Pohl je kmalu zatem zapustil neonacistične vrste, spremenil ime in postal pisatelj, zlasti je uspešen s kriminalnimi romani.