Zdaj pa so krivdo za stopnjevano nasilje pripisali obema stranema, čeprav so se uporniki le branili, so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poudarili v komisiji.

ZN so zaradi nasilja prekinili opazovalno misijo v Siriji, ki je štela več kot 300 neoboroženih pripadnikov. Zaradi stopnjevanja nasilja v zadnjih desetih dneh in zaradi "pomanjkanja pripravljenosti sprtih strani, da bi iskale mirno rešitev", so dejavnosti opazovalcev preveč tvegane, je v soboto pojasnil poveljnik misije, norveški general Robert Mood.

Opazovalci ZN so v Sirijo prišli aprila z nalogo nadziranja izvajanja dogovora o prekinitvi ognja v skladu z načrtom posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana, ki sta ga sprti strani sklenili 12. aprila.

Prekinitev ognja le na papirju

Prekinitev ognja zaenkrat ostaja le na papirju. Nasilje v Siriji je samo v soboto terjalo najmanj 69 smrtnih žrtev, med katerimi je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice 51 civilistov, 16 provladnih vojakov in dva upornika. Do spopadov je prišlo v Dumi, Sakabi in Irbinu nedaleč od Damaska.

Velikokrat naj bi bile civilne žrtve umorjene z noži. "Takšna vrsta uboja je v zadnjih tednih zelo pogosta," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Rami Abdel Rahman iz omenjenega observatorija.

Sirske sile so danes tudi zavzele več četrti mesta Homs, pri čemer je umrlo najmanj pet ljudi, več kot sto je ranjenih. Več kot tisoč družin naj bi bilo ujetih v mestu.