Do tokratne konference prihaja 20 let po prelomni Konferenci ZN o okolju in razvoju (UNCED), prav tako v Riu de Janeiru, zato so jo poimenovali kar Rio+20.

Pred 20 leti so se v brazilskem velemestu zbrali predstavniki 172 držav sveta, ki so sprejeli deklaracijo o okolju in razvoju na podlagi 27 načel trajnostnega razvoja oziroma "Agendo 21", ki na novo opredeljuje gospodarsko rast, napredek, socialno enakost in zaščito okolja.

Sprejeti sta bili tudi Konvencija o biotski raznolikosti ter Okvirna konvencija ZN o podnebnih spremembah. Leta 1997 je luč sveta ugledal še kjotski protokol, s katerim so se razvite države zavezale k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Zaveze potečejo letos, pravno zavezujočega naslednika kjotskemu protokolu pa mednarodna skupnost še ni uspela sprejeti.

Okrog 130 šefov vlad in držav, ne bo pa Obame, Camerona in Merklove

Tokratne konference se bo udeležilo okrog 130 šefov vlad in držav, poleg njih pa tudi množica parlamentarcev, predstavnikov podjetij in civilne družbe, okoljevarstvenikov ter drugih aktivistov. Vseeno pa se konference ne bodo udeležili nekateri najpomembnejši politični voditelji, med njimi tako v Riu ne bo ameriškega predsednika Baracka Obame, britanskega premiera Davida Camerona in nemške kanclerke Angele Merkel.

Obravnavali bodo dve glavni temi - zeleno gospodarstvo in institucionalni okvir za trajnostni razvoj. Med prioritetna področja, ki jih bodo obravnavali, so uvrstili dostojna delovna mesta, energijo, trajnostni razvoj mest, varnost hrane in trajnostno kmetijstvo, vodo, oceane in pripravljenost na naravne nesreče.

Pogajalci so doslej pri oblikovanju sklepne deklaracije konference dosegli dogovor le o petini ciljev. Generalni sekretar konference Sha Zukang je vseeno optimist in pravi, da je bilo v pripravah veliko postorjenega, vendar priznava, da bo potrebno več soglasja.

Za doseganje tega bo pomemben tudi vrh držav G20, ki se bo v ponedeljek začel v mehiškem Los Cabosu, ki bo imel na sporedu tudi trajnostni razvoj. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napovedal, da bo voditelje G20 pozval, naj ne bodo sebični in naj sodelujejo za skupno dobro planeta.

Janez Potočnik: napredek ni zadosten

Manj so optimistični v EU. Evropski komisar za okolje Janez Potočnik se je udeležil zadnjih pogajanj v New Yorku pred dvema tednoma in je napredek označil kot nezadosten. "Trajnostni razvoj in vključujoče zeleno gospodarstvo predstavljata ogromen potencial za preoblikovanje okoljskih izzivov v gospodarske priložnosti in za zmanjšanje socialnih neenakosti. Da bi potencial spremenili v realnost, potrebujemo jasne usmeritve in otipljive mejnike," je poudaril.

Program ZN za okolje (UNEP) v svojem petem poročilu o obetih za globalno okolje, ki je neke vrste zdravstveni pregled planeta, pred konferenco v Riu opozarja, da lahko rast prebivalstva in s tem povezana povečana potrošnja naravnih virov planetu povzročita nepopravljivo škodo.

"Do leta 2050 bo na svetu devet milijard ljudi. Globalna ekonomija požira vse več virov in če se bo to nadaljevalo, bo prišlo do škode, kot je doslej še ni bilo," opozarja izvršni direktor UNEP Achim Steiner.

Najpomembnejših okoljskih ciljev je 90, doslej pa je bil dosežen bistven pozitiven napredek le pri štirih. To so povečevanje dostopa do čiste pitne vode, zmanjševanje izpustov snovi, ki uničujejo ozonsko zaščito, odstranjevanje svinca v bencinu in povečanje raziskav za zmanjšanje onesnaženja morskega okolja.

Napredka pa ni med drugim glede boja proti podnebnim spremembam, glede usihanja ribjih zalog, širitve puščav ter zaščite močvirij in koralnih grebenov.

Konferenca v Riu se bo začela z uvodnima nagovoroma generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona in brazilske predsednice Dilme Rouseff, predstavniki vlad pa bodo nadaljevali z govori na plenarnem delu ter sodelovali na štirih okroglih mizah na visoki ravni.

Poleg same konference bo v Riu več stranskih prireditev

Poleg same konference bo v Riu več stranskih prireditev. Svoje poglede bodo podali župani svetovnih mest, poslovneži, znanstveniki in akademiki ter mladi. Okrog 150 organizacij in gibanj civilne družbe prireja "Ljudski vrh za socialno in okoljsko pravičnost".

Svoj vrh bodo imeli tudi parlamentarci, UNEP pa prireja svetovni kongres o pravičnosti, vladanju in pravu za okoljsko trajnost s sodniki, odvetniki in tožilci. Voditeljice bodo 21. junija sklenile forum o spolni enakosti, potekalo pa bo še več različnih konferenc, forumov, sestankov, razstav, predstavitev in prireditev.

Za boljše osveščanje javnosti pomagajo tudi slavne osebnosti, ki nastopajo v video posnetku. Španski igralec Antonio Banderas, francoski igralec Lambert Wilson, brazilska nogometašica Marta Vieira da Silva in italijanska igralka Laura Morante razlagajo o konferenci in pozivajo javnost, naj sodeluje pri iskanju odgovora na vprašanje, kakšno prihodnost si želimo. Sodelovati je možno na spletni strani http://vote.riodialogues.org