Požar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izbruhnil v petek, ogenj pa je kmalu dosegel mesto Keratea okoli 50 kilometrov južno od Aten. Ognjeni zublji so poškodovali več deset hiš in uničili številne avtomobile. V požaru se je poškodovalo pet gasilcev.

Danes opoldne se je gasilska akcija osredotočila na dva konca. Eden je okoli kraja Koropi, kjer gorijo grmičevje in gozdovi, ljudi pa ogenj neposredno ne ogroža. Drugo žarišče je Keratea, kjer so ognjeni zublji dosegli vile in druga poslopja, a so gasilci kljub vetru s sunki do 70 kilometrov na uro zaenkrat uspeli preprečiti nadaljnjo širitev požara.

Prekinjena oskrba z električno energijo, štirje aretirani

Zaradi požara je v več krajih prekinjena oskrba z električno energijo, glavna cestna povezava z antičnim mestom Sounion na skrajnem jugu polotoka Atika pa je zaprta.

Oblasti so v soboto aretirale štiri ljudi, ki naj bi nenamerno zanetili požar z varjenjem na nekem gradbišču. Četverica naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije AP danes nastopila pred sodiščem.

Grčija je za pomoč pri gašenju danes zaprosila Italijo, Hrvaško in Francijo. Prvi dve sta prošnji že ugodili. Dopoldne sta se v gašenje vključili dve italijanski letali, hrvaška vlada pa je na današnji izredni seji odobrila napotitev enega vojaškega letala z dvema posadkama.

Po navedbah oblasti v Atenah požar ne ovira parlamentarnih volitev, ki danes potekajo v državi. Prišlo je le to nekaj zamud pri odprtju volišč.