Human Rights Watch je s pomočjo intervjujev z žrtvami spolnih zlorab prišla do podatkov o grozljivem dogajanju v Siriji – žrtve so jim zaupale mnogo zgodb o posilstvih, pa o tem, kako so jih zlorabljali s številnimi predmeti, jih otipavali, silili, da se pred njimi slačijo, nekatere pa so mučili celo z elktrošoki in jih pretepali po spolovilih.

Nekatere napade tudi snemali

"Sirske varnostne sile so s spolnim nasiljem poniževale prijete,“ je zatrdila Sarah Lee Whitson, sicer zadolžena za oddelek organizacije za Srednji vzhod. "Napadi pa niso bili omejeni le na pripore – vojaki in podporniki režima so ženske in dekleta posiljevali tudi med vdori na njihovem domove.“ Te so nekateri celo snemali na svoje telefone in se nato hvalili naokrog, kaj so storili.

In čeprav je Sirija država, v kateri govorjenje o spolnem nasilju ni vsakodnevna praksa, je organizacija HRW prišla v stik s številnimi ženskami, ki so bile, da bi pomagale drugim, o nasilju spregovoriti na glas. Večina pripornic je sicer bila aktivist, ki so jih prijeli na številnih protivladnih protestih.

Posiljevali tudi dečke

"Prisilili so me, da se slečem. Potem so mi s kleščami stiskali prste. S pištolo za žeblje so mi te potisnili v nohte, prsi in ušesa. Ven sem si jih lahko dala le, če sem govorila. Elektrošoke so mi dajali s pomočjo dveh žic, spojenih prek baterije za avtomobil. Dvakrat so me mučili po genitalijah,“ je članom HRW zaupala ena od neimenovanih žrtev.

Mnoge so poročale o številnih množičnih posilstvih, nekateri so celo poročali o tem, da so vojaki posiljevali tudi dečke. "Enega od dečkov so pripeljali v celico in je krvavel iz zadnjice. Ni mogel niti hoditi. To so delali dečkom. Jokali smo zanje,“ je organizaciji zaupal eden od pripornikov.