Politično odločitev o prepovedi izvoza luksuznih predmetov v Sirijo so sicer zunanji ministri EU sprejeli že aprila, danes pa so članice unije potrdile še pravno podlago za uveljavitev te sankcije, ki vključuje seznam prepovedanih luksuznih predmetov.

Na seznamu so kaviar, tartufi in cigare, katerih prodajna cena presega deset evrov na kos, vina in žgane pijače, katerih prodajna cena presega 50 evrov na liter, usnjeni izdelki s prodajno ceno nad 200 evrov, obleka in čevlji s prodajno ceno nad 600 evrov ter nakit in biseri.

Prav tako so na tem seznamu jedilni pribor in ure s prodajno ceno nad 500 evrov, kristal, dražji od 200 evrov ter luksuzna vozila, letala in plovila. Za nova vozila velja omejitev v primeru, če so dražja od 25.000 evrov.

Omejen tudi izvoz izdelkov, ki so lahko namenjeni v vojaške namene

Poleg izvoza luksuznih predmetov bo EU z nedeljo omejila tudi izvoz blaga, opreme in tehnologije, ki se lahko uporablja v civilne in vojaške namene, na primer za notranje zatiranje. Izvoz tega blaga bo prepovedan ali pa bo zanj potrebna prehodna odobritev.

Na seznamu prepovedanega blaga z dvojno rabo so med drugim zaščitne maske in obleke, določeni virusi, bakterije in strupi ter reaktorji in skladiščne cisterne.

Na seznamu blaga z dvojno rabo, za izvoz katerega bo potrebna predhodna odobritev, pa so med drugim določena laboratorijska oprema ter pripomočki in oprema za kemično proizvodnjo, na primer vakuumske črpalke.

Ukrepi, potrjeni danes, bodo v soboto objavljeni v Uradnem listu EU in bodo začeli veljati v nedeljo.

Vršenje pritiska na al Asada

Namen prepovedi izvoza luksuznih predmetov je, da bi sirski predsednik Bašar al Asad in njegova v Londonu rojena soproga Asma, ki jo mediji opisujejo kot "modno ikono" in "glamurozni obraz sirske diktature", dojela, da nasilje v Siriji, v katerem je bilo po ocenah ZN v zadnjem letu ubitih že več kot 14.000 ljudi, vpliva na njuno zasebno življenje.

EU je doslej podobne sankcije uvedla le leta 2007 proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa, pa še to v okviru Združenih narodov. To je prvič, da je prepoved izvoza luksuznih predmetov proti kakšni državi uvedla sama.

EU je doslej sprejela že petnajst krogov sankcij proti sirskemu režimu. S prepovedjo potovanja in zamrznitvijo premoženja je kaznovanih 128 oseb in 43 pravnih oseb.

Poleg tega je prepovedala trgovino z zlatom, dragimi kovinami in diamanti ter dostop sirskih tovornih letal do letališč v EU, zamrznila sredstva sirske centralne banke, uvedla embargo na orožje ter prepovedala uvoz surove nafte in novih investicij v sirski naftni sektor.