Civilnodružbena skupina "Sajonara jedrske elektrarne" je peticijo predala generalnemu sekretarju vlade Osamuju Fudžimuri. V njej zahteva, da vlada bistveno spremeni svojo jedrsko politiko. Med drugim nasprotuje ponovnemu zagonu trenutno nedelujočih reaktorjev tri in štiri v nuklearki Oi ob obali Japonskega morja.

Na Japonskem so po lanski katastrofi v Fukušimi, najhujši jedrski nesreči v zgodovini te države, zaradi vzdrževanja ali popravil postopoma ustavili vseh 50 jedrskih reaktorjev. Podjetja, ki jih upravljajo, so jih nameravala po končanih delih znova zagnati, a zaradi nasprotovanja in strahu javnosti tega niso mogla storiti.

Še posebej sta sporna reaktorja v Oiju, ki sta med vsemi najbliže ponovnemu zagonu, a si dokončno odločitev o tem kot vroč kostanj že nekaj časa podajajo lokalne oblasti in osrednja vlada v Tokiu.

Japonski premier Jošihiko Noda, zagovornik vztrajanja pri jedrski energiji, je sicer lokalne oblasti že večkrat, nazadnje pred tednom dni, pozval k ponovnemu zagonu reaktorjev. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi premier sedaj sam še ta konec tedna odredil ponoven zagon reaktorjev - prvi tovrsten zagon po nesreči v Fukušimi.

Noda naj bi poklical upravitelja elektrarne, podjetje Kepco, in odredil zagon reaktorjev. Pred tem naj bi se v soboto srečal z Isejem Nišikavo, vplivnim guvernerjem prefekture Fukuj v osrednjem delu Kitajske, kjer se nahaja Oi. Nišikava naj bi premieru sporočil, da pristaja na ponoven zagon, potem ko je danes od Kepca dobil vsa potrebna varnostna zagotovila.