Nihče izmed poslancev ni nasprotoval njunemu odhodu z visokih položajev v saboru, le nekaj opozicijskih poslancev se je vzdržalo.

Za razliko od Šeksa Kosorjeva ni želela odstopiti s položaja podpredsednice sabor, potem ko so na predsedstvu in v poslanski skupini HDZ odločili, da ne moreta več predstavljati stranke.

Bivša hrvaška premierka in predsednica HDZ Kosorjeva se je danes skoraj razjokala, ko je dejala, da bo "obrnila novo stran" in bo kot poslanka HDZ nadaljevala svoje delo v interesu Hrvaške in HDZ.

"Danes bodo za mojo odstavitev glasovali tudi tisti, ki sem jih pred nekaj mesecev osebno vključila v HDZ, kot tudi tisti, ki sem jih predlagala za ministre in si prizadevala, da bodo na volilnih seznamih stranke," je povedala Kosorjeva, ki se je edina prijavila za razpravo o spremembah v predsedstvu sabora.

Šeks je ponovil, da je odstopil, ker je izgubil zaupanje predsedstva stranke. Ob tem je spomnil, da je bil v preteklih 22 letih sedemkrat izvoljen za poslanca HDZ ter da je bil v tem času večkrat podpredsednik sabora, v enem mandatu pa tudi njegov predsednik. Znova je poudaril, da je bila odločitev predsedstva HDZ glede usode Kosorjeve in njega "napačna, škodljiva in nepravična".

Predsedstvo HDZ je prejšnji torek odločilo o usodi Kosorjeve in Šeksa v saboru

Naslednik Kosorjeve na čelu HDZ Tomislav Karamarko je pojasnil, da so se odločili za zamenjavi med procesom kadrovske prenove stranke, posebej pa zaradi poraza na decembrskih parlamentarnih volitvah, kot tudi zaradi dejstva, da nista ponudila odstopa, kar bi bila moralna poteza.

Šeks je podpiral Kosorjevo tudi na volitvah vodje HDZ, na katerih je prejšnji mesec zmagal Karamarko, ki mu je nekaj mesecev pred lanskimi parlamentarnimi volitvami ravno Kosorjeva slovesno podelila novo člansko izkaznico HDZ.

Karamarko je bil sicer eden izmed ustanoviteljev HDZ, sredi 90. let pa je izstopil iz članstva zaradi nerazumevanja s takratnim predsednikom države in stranke Franjem Tuđmanom.