Pred slabima dvema tednoma so na Japonskem aretirali članico omenjene verske sekte, 40-letno Naoko Kikuči, ki naj bi sodelovala pri izdelavi plina sarin. V okviru preiskave proti Kikučijevi so policisti prišli na sled tudi Takahašiju, ki je bil pod lažnim imenom zaposlen pri gradbenem podjetju v mestu Kavasaki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njena aretacija je sledila predaji Makota Hirata, nekdanjega člana sekte, ki se je pred policijsko postajo v Tokiu pojavil nekaj minut pred polnočjo na silvestrski večer decembra lani in se sam predal.

V lovu na Takahašija je od minulega tedna sodelovalo na tisoče policistov. Množično akcijo so sprožili, ko je 40-letnik zbežal s svojega domovanja v domu omenjenega podjetja. Policija je nato v medijih objavila njegove fotografije in posnetek, ki ga je nedavno posnela nadzorna kamera. Na koncu ga je prepoznal nekdo v kavarni in obvestil policiste.

Takahaši naj bi v napadu sodeloval kot voznik, ki je enega od napadalcev pripeljal na postajo podzemne železnice, kjer je ta nato v času jutranje prometne konice spustil smrtonosni sarin. V napadu 20. marca 1995 je umrlo 13 ljudi, več kot 6000 pa je bilo ranjenih. Mnoge žrtve še danes trpijo zaradi psiholoških, fizičnih in finančnih posledic napada.

Zaradi sodelovanja v napadu s sarinom in drugih zločinov je bilo obsojenih skoraj 200 članov sekte Aum Šinrikjo. Od tega jih je 13, med njimi na pol slepega ustanovitelja kulta Šoka Asaharo, doletela smrtna kazen, ki pa še ni bila izvršena.

Asahara, ki je sekto vodil do leta 2002, je pridigal o mešanici hinduističnih in budističnih verovanj ter napovedoval skorajšnjo apokalipso. Kult se je v minulih letih odrekel Asahare, se opravičil za storjene zločine in si spremenil ime v Alef, prvo črko hebrejske abecede, vendar pa je še vedno pod budnim očesom japonskih oblasti.