Skupine za človekove pravice so za primer okrivile oblasti v severnokitajski pokrajini Shaanxi, ki naj bi Feng Jianmei prisilile v splav.

Iz pokrajinske vlade v Shaanxiju so sporočili, da je preiskava dokazala resničnost primera in preiskovalci že pozivajo k ukrepom proti krivcem.

"Primer je resna kršitev politik Državne komisije za prebivalstvo in načrtovanje družine, ki je povzročila neugodje v družbi," so zapisali na vladni spletni strani.

Oblasti niso natančno identificirale storilcev, vendar so obljubile, da se bodo v prihodnje izogibale ponovitvam takšnih primerov, za katere so sporočile, da so protipravni že od leta 2001, ko je prišlo do prepovedi prekinitev poznih nosečnosti.

V splav ni privolila

Primer je na Kitajskem povzročil nemalo vznemirjenja, ko so se na spletu pojavile fotografije, na katerih Fengova leži na bolniški postelji zraven okrvavljenega trupla njenega otroka. Kitajski uporabniki interneta so se na prisilni splav odzvali z ogorčenjem, nekateri pa so splav primerjali z dejanji nacistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fengova in njen mož Deng Jiyuan, ki že imata petletno hčer, sta podrobnosti svoje nesreče objavila na spletnih straneh skupin za človekove pravice, potem ko so oblasti 2. junija Fengovo prisilile v splav.

"2. junija so ji dali injekcijo, otrok pa se je mrtev rodil 4. junija ob tretji uri zjutraj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Deng. "V splav ni privolila. Prisilili so jo, da je podpisala bolniški obrazec," je še dejal Deng.

Razlog je politika enega otroka

Kitajska je strogo politiko enega otroka uvedla leta 1978, da bi poskušala nadzirati naraščanje kitajskega prebivalstva, katerega število je doslej že preseglo 1,3 milijarde, kar je največ na svetu.

Politika enega otroka določa, da imajo lahko mestne družine enega otroka, podeželske družine pa največ dva otroka, če je prvi deklica. Če se določil ne držijo, morajo starši plačati kazen.

Skupine za človekove pravice trdijo, da so zaradi te politike oblasti več tisoč žensk prisilile v splav. Uradne državne statistike pa kažejo, da je od uvedbe politike enega otroka število splavov doseglo v vrh leta 1983, ko je bilo zabeleženih 14,37 milijonov splavov.