V približno 20 minut trajajočem govoru je Suu Kyijeva posebej prosila za pomoč v boju proti brezposelnosti med mladimi, ki so tudi slabo izobraženi. "Na našo prihodnost ne vpliva toliko brezposelnost kot pa brezupnost," je opozorila.

Kot je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so potrebne usklajene socialne, politične in gospodarske politike, "ki bodo našo državo vrnile na zemljevid pozitivnih in uspešnih". Udeležence konference je povabila, naj pridejo v Mjanmar in si ogledajo njegov potencial.

"S prihodom na to konferenco sem ugotovila, da lahko delamo skupaj," je še povedala zbranim delegatom ILO. "Nismo le družina narodov, temveč družina ljudi," je dejala in dodala, da se počuti, kot bi se vrnila k članom svoje družine.

Dan pred obiskom Suu Kyi je ILO Mjanmaru vrnil polnopravno članstvo, ki mu ga je odvzel leta 1999, ker vojaška hunta ni spoštovala konvencij o končanju prisilnega dela in ni dovolila združevanja v sindikate. Mjanmar je marca letos podpisal akcijski načrt o odpravi prisilnega dela do leta 2015. V državi so letos ustanovili tudi 40 sindikatov.

Po Švici bo Suu Kyi odpotovala na Norveško, kjer bo v soboto v Oslu po 21 letih imela nagovor ob uradnem prejetju Nobelove nagrade za mir, ki so ji jo za miren boj za demokracijo v Mjanmaru podelili leta 1991. Pot jo bo nato vodila na Irsko, kjer bo 18. junija iz rok pevca skupine U2 Bona Voxa prejela naziv ambasadorke vesti Amnesty International.

Med več kot dvotedensko turnejo bo obiskala še Veliko Britanijo in Francijo. V Veliki Britaniji, kjer je študirala in osnovala družino z Britancem Michaelom Arisom, bo nagovorila poslance in se srečala z družino in sorodniki, 19. junija pa tudi praznovala 67. rojstni dan.

To je njen drugi obisk v tujini. Na prvem obisku po 24 letih je bila pred dvema tednoma na Tajskem. Pred tem je od leta 1990, ko je svojo stranko Narodna liga za demokracijo popeljala do zmage na volitvah, večji del časa preživela v hišnem priporu.