Afera je izbruhnila julija lani, ko so informacije o neetičnem delovanju tabloida News of the World prišle v javnost. Razkritja so zatresla temelje Murdochovega medijskega imperija in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo.

Afera je dosegla vrhunec, ko je prišlo na dan, da so novinarji News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler. Zatem pa se je izkazalo, da so novinarji News of the World v prejšnjem desetletju vdirali v telefone okoli 5800 ljudi. Izbruhu afere je sledila ustanovitev preiskovalne komisije, ki jo je odredil prav Cameron.

Medtem ko se afera razpleta, se zastavlja vse več vprašanj o odnosu Camerona z Murdochovim imperijem. Slednji je dejal, da se je sešel z vrsto britanskih politikov, tudi s Cameronom, poudaril pa, da ni nobenega britanskega premiera nikoli ničesar prosil.

Problematično je bilo, ko je prišlo na dan, da so z ministrstva za kulturo, medije in šport uhajale informacije v Murdochovo družbo News Corporation glede prevzema plačljive satelitske televizije BSkyB. Za sporno se je izkazala tudi odločitev, da nekdanji urednik News of the World Andy Coulson postane svetovalec konservativcev za medije.

Coulson je leta 2007 odstopil kot odgovorni urednik News of the World, ko so nekega novinarja in zasebnega detektiva obsodili zaradi prisluškovanja telefonskim odzivnikom članov britanske kraljeve družine. Postal je svetovalec za medije konservativcev in nato še tiskovni predstavnik vlade, a se je januarja 2011 zaradi vse večjih kritik položaju odpovedal.

Ne gre pa prezreti tudi vezi Camerona z dvema od glavnih akterjev afere, z nekdanjo izvršno direktorico News International, britanske podružnice Murdochovega medijskega imperija News Corporation, Rebekah Brooks in njenim soprogom Charliejem, ki je premierov prijatelj še iz šolskih dni.