Ustanovitelja Unije kongovskih domoljubov (UPC) in poveljnika njenega vojaškega krila je DR Kongo sodišču izročil leta 2006, sojenje pa se je začelo januarja 2009. Lubanga se je takrat izrekel za nedolžnega, to pa je na sodišču v Haagu ponovil tudi danes.

Tožilstvo trdi, da je milica pod Lubangovim vodstvom ugrabljala in novačila otroke, nekateri so imeli le 10 let, na njihovih domovih, v šolah in nogometnih igriščih, mlada dekleta pa so izkoriščali za spolne sužnje.

Otroci Lubangovega ljudstva Hema so se po urjenju morali boriti v vrstah UPC in sodelovati v oboroženih enotah Domoljubne fronte za osvoboditev Konga, ki se je borila proti ljudstvu Lendu s krvavim pobijanjem njegovih pripadnikov in požiganjem njihovih domov.

Lubanga pa je danes na sodišču znova zanikal krivdo poudaril, da je vedno nasprotoval uporabi otrok za vojake. "Vedno sem bil proti novačenju otrok," je dejal. Ob tem je priznal, da so sicer v vojaških vrstah bili tudi mlajši od 15 let, a dodal, da tega ni nikoli odobraval.

"Otroci so še posebej ranljivi," je po drugi strani poudaril Moreno-Ocampo in izpostavil, da gre za zločin, ki v mednarodni skupnosti vzbuja še posebno zaskrbljenost. "Tem otrokom so ukazali, naj ubijajo in posiljujejo. To je izobrazba, ki jo je tem otrokom dal Lubanga," je dejal glavni tožilec ICC. Dodal je, da največjo odgovornost za te zločine nosi Lubanga, saj nihče v njegovi milici ni mogel zavrniti njegovih ukazov.

Kdaj bodo izrekli kazen Lubangi, še ni znano. Grozi mu 30 let zaporne kazni, lahko pa tudi dosmrtna ječa, če se sodnik odloči, da je Lubanga zagrešil izredno hude zločine. V skladu z Rimskim statutom iz leta 1998, s katerim so ICC tudi ustanovili, je najvišja možna kazen za zločince 30 let zapora ali dosmrtna ječa.

Sojenje Lubangi je bilo prvo sojenje na leta 2002 ustanovljenem ICC v Haagu. Primer Lubange je bil tudi prvi primer na ICC, v katerem je šlo izključno za vprašanje otrok vojakov, zato je pričakovati, da bo predstavljal pomemben pravni presedan. Po ocenah Združenih narodov se v konfliktih po svetu še vedno bori več deset tisoč otrok vojakov.