Ben Ali, ki je Tuniziji s trdo roko vladal 23 let, je bil strmoglavljen v začetku lanskega leta med mesec dni trajajočo ljudsko vstajo, nakar je 14. januarja lani pobegnil v Saudovo Arabijo. Njegov padec je sprožil vstaje tudi v drugih državah regije.

Ben Ali je bil danes spoznan za krivega, ker je varnostnim silam ukazal, naj streljajo na protestnike. Konkretno gre za incident v kraju Ouardanine, kjer je policija streljala na množico, ki je želela predsednikovemu nečaku Kaisu preprečiti, da bi pobegnil iz države. Pri tem so bili ubiti štirje ljudje.

Na sojenju je bilo več predstavnikov nekdanjega režima v odsotnosti obsojenih na deset let zapora, več priprtih obtožencev pa na pet let. Sodišče je svojcem žrtev prisodilo med 100.000 in 150.000 dolarji odškodnine, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Trenutno poteka še eno sojenje Ben Aliju pred vojaškim sodiščem zaradi smrti 20 protestnikov na jugu države. Med lansko vstajo je bilo sicer ubitih najmanj 338 ljudi, 2147 pa je bilo ranjenih.

Tunizija je že večkrat zahtevala izročitev nekdanjega predsednika, vendar Saudova Arabija zaenkrat ne kaže nikakršnega interesa za to.