Samo v najnovejših spopadih na območju Rastana, ki ga sirske vladne sile oblegajo od sredine maja, je bilo ubitih najmanj pet vojakov in sedem upornikov, kažejo podatki Sirskega observatorija za človekove pravice.

O več smrtnih žrtvah poročajo tudi iz mesta Kusair, prav tako v provinci Homs, kjer so uporniki davi napadli vojaško nadzorno točko. Po podatkih omenjene sirske organizacije je do spopadov prišlo tudi v mestu al Ašara v vzhodni provinci Deir al Zur, nasilje pa je pretreslo tudi mesto Ildib na severozahodu Sirije.

Nasilje v Siriji se tako nadaljuje kljub prisotnosti kakih 300 opazovalcev, ki so v državi, odkar je 12. aprila začela veljati sicer krhka prekinitev ognja. Zato se vse pogosteje pojavljajo ugibanja o morebitnem posredovanju mednarodne skupnosti v državi.

Nemški obrambni minister Thomas de Maiziere je danes takšno možnost ostro zavrnil, tiste, ki se za to zavzemajo, pa primerjal s salonskimi intelektualci, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Britanski zunanji minister William Hague po drugi strani v nedeljo ni mogel več izključiti možnosti vojaškega posredovanja, potem ko so podobne izjave že prišle iz Francije. Nemčija medtem še naprej nasprotuje vojaškemu posredovanju, češ da bi se lahko to hitro sprevrglo v vsesplošno vojno.

Upor proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki se je začel marca lani, je doslej po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice zahteval 14.100 smrtnih žrtev. Med njimi je bilo 9862 civilistov, 3470 vojakov in 783 vojaških prebežnikov, poroča dpa.