"Mubarak je danes padel v komo. Njegova dva sinova Gamal in Alaa sta vložila prošnjo, da bi ju zaporniško osebje namestilo poleg njega, zahtevi je bilo ugodeno. Njegovo zdravje je pešalo vse od obsodbe, imel je visok krvni pritisk, težave z dihanjem in srčno aritmijo," so sporočili z ministrstva.

Sinova Alaa in Gamal bosta lahko tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odslej ves čas v bližini svojega očeta, katerega zdravje se očitno hitro slabša. V nedeljo so Mubarakovi soprogi Suzanne in snahama dovolili izreden obisk v zaporniški bolnišnici. Suzanne naj bi ob tem zahtevala njegovo premestitev v bolje opremljeno bolnišnico.

Oživljali so ga že dvakrat

Sporočili so še, da je Mubarakov odvetnik vložil zahtevo, da bi nekdanjega egiptovskega voditelja iz zapora premestili v zasebno bolnišnico.

Že pred dnevi smo pisali o pešajočem zdravstvenem stanju Mubaraka.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, so morali zdravniki Mubaraka samo danes dvakrat oživljati z defibrilatorjem, saj niso zaznali srčnega utripa. Nekdanji predsednik pogosto pada v nezavest, ker zavrača hrano, pa ga hranijo intravenozno. Že minuli teden so neimenovani viri iz bolnišnice razkrili, da ima Mubarak težave z dihanjem in je daljša obdobja priklopljen na respirator.

Novice načrtno slabe, da bi ga premestili?

Opozicija in prodemokratični aktivisti medtem po pisanju dpa vztrajajo, da se novice o Mubarakovem slabem zdravstvenem stanju načrtovano razširjajo, da bi upravičili njegovo selitev v vojaško bolnišnico.

Mubaraka je sodišče pred devetimi dnevi spoznalo za odgovornega za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Po obsodbi so ga odpeljali v bolnišnico v zaporu Tora v bližini egiptovske prestolnice. Ob tem naj bi se čustveno zlomil in naj bi od takrat trpel za akutno depresijo.