Mesić med drugim meni, da sodelovanje ni mogoče "vse dokler se kdorkoli od nas predaja zgodovinskim mitom, lažem o nedavni ali malo bolj oddaljeni preteklosti". "Mite pustimo knjigam zgodovinskih pravljic (podobno kot starogrški epi), z resnico pa se moramo soočiti in jo priznati – sami sebi, pa tudi drugim. Ne glede na to, kakšna je in ali nam je kot takšna všeč ali ne," piše Mesić.

"Ker je on že naredil nekaj političnih obratov v svoji karieri, ne izključujem možnosti, da tudi zdaj naredi kakšen manever," razmišlja Mesić, dodaja pa, da je treba Nikoliću odprto reči, česa se od njega ne more tolerirati, in da bi mu bilo treba postaviti nekakšen "prehodni rok".

Test bo Nikolićeva politika do BiH

"V tem času bomo ugotovili, ali imamo opravka z Nikolićem četniškim vodjo, ali s preoblikovanim Nikolićem, ki se zaveda realnosti, v kateri živi in, še več, potreb države, na čelu katere je. Kar se tiče njegovih želja in sanj, je najbolje, da jih zadrži zase. Živi in dela se v realnosti," mu sporoča Mesić, ki tudi meni, da bo prvi preizkus za Nikolića njegova politika do Bosne in Hercegovine, s katero bo pokazal, ali bo oviral ali podpiral regionalno sodelovanje.

"Če bo imel moč narediti to, kar njegovemu predhodniku ni uspelo – sporočiti Srbom v BiH, da je njihova domovina Bosna in Hercegovina, njihovo glavno mesto Sarajevo in da morajo tam poiskati rešitve svojih problemov, potem vemo, da lahko s takšnim srbskim predsednikom sodelujemo," je v novosadskem Dnevniku zapisal Mesić.

Bivši hrvaški predsednik tudi meni, da Srbija neodvisnega Kosova nikoli ne bo priznala, vendar pa bi morala omogočiti drugim, da sodelujejo s Kosovom. Poleg tega bi Srbija morala odpreti mejo proti Kosovu, če ne zaradi drugega pa zaradi tam živečih Srbov. "Prihodnosti ni v menjavi meja, temveč v njihovem odpiranju. Stanje v regiji ni zadovoljivo, lahko pa bi postalo tudi skrb zbujajoče. Regija ne sme iti nazaj," zaključuje Mesić.

Spomnimo ...

Odkar je pred nekaj tedni postal predsednik Srbije, je Tomislav Nikolić že nekajkrat močno razburil mednarodno javnost. Že pred predsedniškimi volitvami je za nek nemški časopis izjavil, da je bil Vukovar srbski in da se Hrvati tja nimajo kaj vračati, potem je dejal, da se Srbija ne bo nikoli odrekla Kosovu, pred dnevi pa je v intervjuju za črnogorsko televizijo povedal, da "v Srebrenici ni bilo genocida". Priznal je sicer, da se je zgodil "velik zločin", ki so ga izvedli pripadniki srbskega naroda, ki "jih je treba najti, postaviti pred sodišče in kaznovati". Zaradi te izjave si je nakopal tudi jezo ameriškega State Departmenta.

Türk: izjave Nikolića glede Srebrenice in Vukovarja neprimerne