"Nepooblaščeno razkrivanje zaupnih informacij lahko ogrozi varnost države in vseh Američanov, zato ga ne bomo tolerirali," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril Holder. Za preiskavo o uhajanju zaupnih informacij, ki jo vodi zvezni preiskovalni urad FBI, je pooblastil dva tožilca.

Nazadnje so zaupne informacije pricurljale v časnik The New York Times, ki je razkril podrobnosti ameriške vpletenosti v napade brezpilotnih letal na teroristične tarče ter v delno uspešen kibernetični napad z računalniškim virusom, ki je bil uperjen proti iranskemu jedrskemu programu.

Informacije Obamo večinoma slikajo kot odločnega in močnega voditelja, zato so kritiki prepričani, da z uhajanjem informacij ameriški predsednik pred letošnjimi predsedniškimi volitvami v javnosti krepi svojo podobo. Obama je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v petek to odločno zanikal.

"Predvidevanje, da bi Bela hiša namenoma javnosti razkrivala zaupne informacije o nacionalni varnosti, je žaljivo. Je napačno," je dejal Obama na novinarski konferenci. "Govorimo o stvareh, ki lahko ogrozijo varnost ameriških ljudi, naših družin, naših vojakov ali vojakov naših zaveznikov, zato se s tem ne igramo," je poudaril.

Obama je poudaril še, da ima njegova administracija do takšnih uhajanj "ničelno toleranco" ter napovedal tudi interno preiskavo. "Imamo mehanizme, s katerimi lahko izsledimo storilce, in ti bodo čutili posledice," je napovedal.