Položaj predsednika Generalne skupščine, ki je predvsem protokolaren, ponavadi rotira med regionalnimi skupinami pri ZN. Skupine običajno predlagajo kandidata, ki se ga na mesto sprejme brez oporekanja.

Vendar so morale članice ZN danes glasovati, potem ko se vzhodnoevropska skupina ni mogla odločiti, ali naj predlaga Jeremića ali Čekuolisa. Jeremić je prejel 99 glasov, Čekuolis pa 85. Glasovanje je potekalo tajno, ena članica se je glasovanja vzdržala, nekaj predstavnikov članic 193-članske organizacije pa ni bilo prisotnih.

"V čast mi je, da sem prejel zaupanje tolikšnega števila držav," je dejal Jeremić po glasovanju. Zahvalil se je državam, ki so zanj glasovale in obljubil, da bo deloval v dobro organizacije in njenim multilateralnim programom.

"Smo majhna država, ki se še razvija in ne pripada nobeni politični ali vojaški zvezi. Sodelovati želimo z vsemi," je še dejal Jeremić.

Položaj bo za eno leto zasedel septembra, ko se bo pričela nova Generalna skupščina ZN z vsakoletnim srečanjem svetovnih voditeljev. Današnje glasovanje za predsednika skupščine je bilo prvo po letu 1991.

Izid glasovanja je bil negotov vse do zadnjega, saj je na obeh straneh potekala srdita kampanja. Še posebej evropske države pa so bile razdeljene glede tega, katerega kandidata bi podprle, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kampanja pa ni potekala brez sporov. Litva je obtožila Rusijo, da je z izražanjem podpore Jeremiću obujala stare zamere iz hladne vojne.

Čekuolis je bil kandidat za mesto predsednika Generalne skupščine ZN že od lani, medtem ko je Jeremić v kampanjo vstopil šele januarja. Jeremić bo nasledil katarskega veleposlanika pri ZN Abdulaziza al Naserja.