Vodja ruskega gibanja za pravice homoseksualcev Nikolaj Aleksejev je včeraj dejal, da je sodišče zavrnilo pritožbo na odločitev regionalnega sodišča, ki je pred časom razsodilo, da je odločitev moskovskih oblasti za stoletno prepoved javnih dogodkov istospolno usmerjenih (od marca 2012 do maja 2112) legalna, poroča ruska Gazeta.

Aleksejev je dodal, da se želijo on in njegovi podporniki pritožiti na odločitev sodišča, če ne bo druge, tudi pri Evropskem sodišču za človekove pravice.

Aleksejev je razložil, da so leta 2011 aktivisti uporabili luknjo v zakonu, ki ni postavljala nobenih časovnih okvirjev za odobritev množičnih kulturnih prireditev in vložili aplikacije za dovoljenje organizacij 102 parad ponosa v naslednjih sto letih.

Organizatorji so nameravali vse dogodke organizirati na trgu Bolutnaya nasproti Kremlja. "Prejeli nismo ničesar, ne odobritve, ne zavrnitve, čeprav bi morali po zakonu odgovoriti v petnajstih dneh," je dodal Aleksejev. Povedal pa je tudi, da aktivisti sicer niso pričakovali, da bodo dobili dovoljenje za dogodek, in da so bili pravzaprav bolj pripravljeni na pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.